Другий етап третього з’їзду Всеукраїнського об’єднання лівих «Справедливість», який пройшов 22 жовтня, ухвалив рішення про утворення виборчого блоку політичних партій «Народний блок Литвина».

* * *

Майбутні вибори повинні консолідувати Україну. Таку думку висловив Голова Верховної Ради, лідер Народної партії Володимир Литвин на позачерговому, восьмому, з’їзді НП. Водночас він наголосив, що сьогодні потрібно говорити про те, що чекає країну після виборів. Отож, за його словами, постає необхідність об’єктивної оцінки процесів, які відбуваються в державі. Однак, наголосив Володимир Литвин, «біда в тому, що правда не сприймається, бо більшою мірою хочеться жити уявним, ніж реальним». А тому ті політичні сили, які займають серединно виважену лінію, потрапляють під перехресний вогонь. Оскільки партії в Україні поділені на поляризовані політичні табори.

З’їзд прийняв рішення сформувати на вибори «Народний блок Литвина».

22 жовтня голова Народної партії Володимир Литвин, голова Української селянсько-демократичної партії Валерій Ващевський та голова Всеукраїнського об’єднання лівих «Справедливість» Іван Чиж підписали угоду про створення виборчого блоку «Народний блок Литвина».

* * *

Позачерговий з’їзд УРП «Собор» також прийняв рішення про участь у парламентських виборах 2006 року у блоці з Юлією Тимошенко. А тимчасовим виконувачем обов’язків голови обрано народного депутата Левка Лук’яненка.

Однак не обійшлося без скандалу. Під час з’їзду неодноразово виникали бійки між київськими делегатами, що підтримують Левка Лук’яненка, і регіональними, які хотіли, щоб головою партії залишився колишній прем’єр Кримської Автономії Анатолій Матвієнко.

Колишній лідер «Собору» не погоджується зі своїм звільненням і пообіцяв, що шукатиме правди в суді.

70 делегатів з’їзду, які не підтримують Л. Лук’яненка, провели своє засідання окремо під головуванням члену центрального проводу «Собору» Володимира Шовкошитного.

* * *

Колишнього державного секретаря України Олександра Зінченка обрано головою Партії патріотичних сил України. За це рішення проголосували всі делегати першого з’їзду.

Новообраний лідер відразу заявив, що для участі в парламентських виборах 2006 року ППСУ єднатиметься з Блоком Юлії Тимошенко. І це, за його словами, має бути «єдина команда». Водночас, уточнив Зінченко, Партія патріотичних сил не йде в опозицію до Президента України, оскільки він офіційно не відмовився від ідеології Майдану.