Так можна визначити ситуацію, в якій опинився колектив підприємства «Херсонські комбайни». Читачі «Голосу України» пам’ятають, як не раз виробники вітчизняного зернозбирального комбайна «Славутич» через газету просили допомоги у вищих державних осіб

Протягом тижня близько двохсот заводчан пікетували приміщення Суворовського суду, де мали розглядатися одразу кілька справ. Тим часом, засідання відкладалися. Підставою для цього на одному з них стали, приміром... журналісти. Коли суддя почув, що присутня преса, відклав розгляд, пояснивши, що в такому разі «суду треба підготуватися». Та наступного разу, навіть підготувавшись, не дозволив працювати телевізійникам.

«Дайте спокійно працювати!», «Не хочемо в минуле!» — проголошували гасла в руках робітників.

Про яке минуле йдеться?

— Протягом десятиліття завод котився в прірву: цехи не працювали, продукцію випускали буквально одиницями, люди не отримували зарплату, а все те обладнання, що мало хоч якусь цінність, вивозили в невідомому напрямку, — розповідають заводчани.

Жити по-новому підприємство почало торік, з приходом інвестора. Якщо зважити, що флагман вітчизняного комбайнобудування випустив у першому півріччі минулого року аж два комбайни, то нинішня ситуація є унікальна: щодня з конвеєра сходить по комбайну, а до кінця року цей показник має сягнути 50 агрегатів на місяць. Новий господар вклав у виробництво вже понад чотири десятки мільйонів гривень і готується інвестувати ще 50 мільйонів.

Та головне — підприємство нарешті викреслили з «вічного», здавалося б, списку боржників у зарплаті. Мало того, протягом року вона зросла втричі, до того ж її видають щотижня!

Що ж змусило людей вийти з гаслами? Схоже, саме той економічний підйом. Не дає, мабуть, комусь спокою успішна робота. Чи заздрісники, чи конкуренти підніжки ставлять. За вже традиційним у державі сценарієм — шляхом випробувань на судовій Голгофі.

Так, за позовом жительки Запоріжжя, що володіє аж десятьма акціями заводу, місцевий суд прийняв до розгляду справу. Вимоги позивачки не більше й не менше, як визнати недійсним результат акціонерних зборів 2003 року, після яких відбулася зміна керівних осіб. Паралельно суд розглядає справу за позовом колишнього директора про поновлення його на роботі.

— Тим часом, позивачка не з’явилася на жодне судове засідання, суддя не звертає уваги на наші клопотання поставити їй особисто кілька запитань, — розповідає юрист «Херсонських комбайнів» Світлана Волкова. — Не дає нам і судових рішень, не заслуховує наших свідків, сидимо в залі, наче глядачі.

Комбайнобудівників важко переконати, що «все йде по закону», люди вважають: на них замахнулися судовою сокирою...

Як стало відомо, Суворовський суд, зрештою, виніс рішення у справі, ініційованій акціонером Людмилою Баламут: її позов про визнання зборів акціонерів недійсними залишено без задоволення. У черговий раз перенесено й розгляд справи про поновлення на роботі колишнього директора Сергія Макарова. «Чи надовго дали спочити?» — розмірковують пікетувальники.

Херсон.