Місцеве віче під партійними прапорами

Севастопольське відділення Партії регіонів через суд відстояло своє право на проведення місцевого консультативного референдуму. 20 жовтня в місті-герої розпочався збір підписів на його підтримку. Протягом місяця цією роботою займатимуться більш як шістсот активістів Партії регіонів. Вони мають намір зібрати підписи щонайменше 40 тисяч чоловік, чого з лишком вистачить для проведення місцевого віче. Регіональники хочуть, щоб севастопольці висловилися за цілісність адміністративно-територіальних меж Севастополя, виборність міського голови і за надання російській мові статусу державної. На проведення референдуму, який має допомогти перебороти президентське вето, накладене на закон про статус міста-героя, буде потрібно приблизно півтора мільйона гривень.

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Севастополь.

Люди в білих халатах — за реанімацію правди

Під час роботи чергової сесії обласної ради на площі перед будинком ради зібрався велелюдний мітинг медиків, які жадали пояснень — чому досі не поставлено крапку в історії з колишнім керівником обласного управління охорони здоров’я?

Заклик «Бандитам — тюрми!» якось дуже дивно втілився на Полтавщині. Єдиною помітною фігурою, котра потрапила під «жорна» цієї кампанії, виявився начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак. Його звинуватили у «бюджетних махінаціях»: буцімто державним коштом було придбано за завищеними цінами сумнівне медичне обладнання. Начальника управління заарештували прямо на робочому місці, він «сидів» за гратами, лікувався, знову «сидів»...

Про долю В. Лисака «Голос України» кілька місяців тому вже писав, публікуючи відкритий лист групи полтавських медиків до Президента України, які просили Віктора Ющенка особисто втрутитися в ситуацію, оскільки вважають, що їхній начальник став жертвою кампанійщини. Вимоги своїх колег озвучив з трибуни сесії і лікар-депутат Леонід Куроєдов. Голові облдержадміністрації Степану Бульбі довелося пояснювати депутатам, що слідство ще триває, адже порушено кримінальну справу. Cкладніше було начальнику УМВС у Полтавській області Богдану Керницькому, котрий пішов із поясненнями «у народ». Генерала випустили «з кільця» лише після кількох запевнень, що до кінця жовтня справу таки буде передано до суду.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.