Інтерв’ю з головою Республіканської Християнської партії, народним депутатом України Миколою Поровським

— Вітаю вас з обранням народним депутатом України, а також Республіканську Християнську партію — із набуттям статусу парламентської. Чи вперше РХП піднялась до такого високого рівня?

— Республіканська Християнська партія одразу після створення 1997 року була представлена сімома депутатами у Верховній Раді України. За нинішнього четвертого скликання від РХП у парламенті побували два народні депутати, тож РХП має статус парламентської партії не вперше.

— Які першочергові завдання ви як народний депутат України вбачаєте у роботі у Верховній Раді України?

— Основним напрямом своєї діяльності у Верховній Раді я вбачаю виконання завдань програми Республіканської Християнської партії. Я виступив із законотворчими ініціативами про зміни до проекту держбюджету на 2006 рік, Закону «Про енергозбереження». Не раз виступав із пропозиціями внесення змін до енергетичної програми. Тепер планую увійти до парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу. З приводу цього вже досягнуто домовленості з головою цього комітету.

— Як відомо, ви чотири роки працювали першим заступником голови Держкомітету України з енергозбереження. Не викликає сумніву, що маєте великий досвід роботи у цій сфері. Але з чим усе-таки пов’язане тяжіння саме до цієї галузі?

— Нині в Україні, як і у світі загалом, питання про паливно-енергетичні ресурси стоїть надзвичайно гостро. Україна не має достатніх запасів нафти та газу. Наша держава забезпечує себе цими ресурсами лише на 20 відсотків, решту закуповує в інших країнах. Але й того, що маємо, вистачить щонайбільше на 15—20 років. Нині в Україні немає центрального органу виконавчої влади, який належно працював би над створенням системи забезпечення раціонального та бережливого використання паливно-енергетичних ресурсів України. РХП як партія, що дбає про завтрашній день, виносить питання про програму сталого розвитку та енергозбереження на перший план. І над цим мусимо замислитися сьогодні ми, щоб завтра не довелося нашим дітям.

— Про плани РХП у виборах до Верховної Ради 2006 року. Чи визначилися ви, до якої фракції ввійдете?

— Питання про можливість блокування РХП з іншими партіями обговорювали на засіданні вищого керівного органу Республіканської Християнської партії — ради РХП, яке відбулось 17 вересня. Згідно з рішенням ради, я веду політичні консультації з лідерами фракцій Національного союзу «Наша Україна», Народного руху України та Української народної партії. Вже відбулися переговори з лідерами НРУ Борисом Тарасюком та НСНУ Миколою Мартиненком.

— Чи можете ви прогнозувати майбутні позиції РХП у владі?

— Сьогодні РХП має вплив на структури влади. Під час формування уряду Юрія Єханурова я, зустрічаючись з майбутнім Прем’єр-міністром, подав кадрові пропозиції від РХП на певні посади у структурах уряду. Сподіваюсь, домовленості буде виконано. Окрім того, в декотрих місцевих радах депутатами є члени РХП, а в Сумській міській раді діє фракція РХП у складі восьми депутатів. Тож позиції у владі РХП має досить сильні, і вони прямо пропорційні чисельності наших депутатів у місцевих радах.

— Які перспективи на виборах до Верховної Ради України 2006 року має РХП?

— РХП — та ідеологія, якої потребує нині українське суспільство, вона найпридатніша для державного будівництва. Республіканізм — світогляд середнього класу власників, він є системою цінностей, котра спонукає до підприємництва, виробництва і захищає інтереси виробника-власника. А християнська ідеологія, в основі якої милосердя, любов до ближнього, самообмеження, є досить соціальною, тобто прийнятною для верств населення, котрі потребують опіки держави. З такою ідеологією та реальними діями, спрямованими на її реалізацію, партія не може не мати успіху. Тому я певен, що РХП зміцнюватиме свої позиції і вплив на владні структури задля будівництва в Україні громадянського суспільства, в якому буде втілено цінності християнського вчення та принципи республіканізму.

— Чи можете ви прокоментувати звинувачення під час засідання Верховної Ради України 5 жовтня одного з лідерів Соціалістичної партії України Миколи Рудковського на адресу Голови Верховної Ради Володимира Литвина в навмисному приховуванні результатів розслідування вбивства Георгія Гонгадзе?

— На мою думку, питання про розслідування вбивства Георгія Гонгадзе вже давно варто закрити. Зробити це обіцяли і пан Президент, і Генеральний прокурор України Святослав Піскун. Але досі це з якихось причин не зроблено. Вважаю, ганебно спекулювати цим прізвищем, використовувати його в цілях особистої PR-реклами. А лідери деяких фракцій цим просто захопилися. Я вважаю, що потрібно якомога швидше поставити крапку в цій справі: покарати справжніх винуватців загибелі журналіста, перестати «торгувати» його ім’ям і дати людині спочивати з миром.

— Шановний Миколо Івановичу, дякуємо вам за цікаве інтерв’ю. Здоров’я вам і процвітання.

Катерина КОЦЮК, прес-секретар.

Друкується за листом народного депутата Миколи Поровського.