У селі Степанівка Роздільнянського району Одеської області відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Голова комітету народний депутат Геннадій Руденко з колегами прибули до «гарячої екологічної точки» Одеської області.

У 1993 році Степанівська сільська рада передала в оренду на 49 років у постійне користування земельну ділянку площею 40 гектарів, у тому числі 0,8 гектара під водою, тобто русло прикордонної річки Кучурган. Результатом такого рішення стала повна ізоляція мешканців п’яти сіл району — Павлівки, Миролюбівки, Бузинівки, Новокрасного, Степанівки — від річки та від прибережних пасовищ, де здавна селяни випасали і напували худобу. Орендарі не допускають селян до води, а на самій річці вже побудували сім поперечних дамб, котрі перешкоджають природному стоку.

На виїзному засіданні парламентського комітету з’ясувалося, що ще в 1993 році робочий проект, представлений одним із фермерських господарств для узгодження в Держуправління охорони навколишнього середовища в Одеській області, одержав негативний екологічний висновок. Орендарям було запропоновано призупинити всі роботи і повернути землі у первісний стан. Але на постанову органу державного екологічного контролю фермери не відреагували і активно продовжували «господарювати» — будували ставки, дамби.

Безкарність «екологічних хуліганів» призвела до того, що Степанівська сільрада продовжувала надавати ділянки землі в річковій зоні.

На виїзному засіданні комітету Верховної Ради пролунало кілька висновків. По-перше, у Степанівській сільській раді грубо порушено екологічне законодавство України. По-друге, є серйозні підстави припускати, що через здану в оренду річку переправляють контрабанду із сусіднього Придністров’я. По-третє, порушення екологічної рівноваги в цьому районі призвело до того, що в п’яти селах, про які йшлося вище, стали підтоплюватися житлові будинки. Найближчим часом матеріали виїзного засідання буде розглянуто у Верховній Раді.

Ці факти відомі й прокуратурі Одеської області, яка намагається навести порядок у дотриманні екологічного законодавства. Однак через відсутність коштів на проведення судової експертизи всі правові заходи припинено. А тим часом річка Кучурган перебуває у «полоні» в орендарів, котрі розпоряджаються нею, як забажають.

Одеська область.