«Захарецький гарчик»

У Підзахаричах відгуляв знаменитий «Захарецький гарчик». Це вже п’ятий фольклорно-етнографічний фестиваль, що проводиться з ініціативи мешканців мальовничого буковинського села над Черемошем. Гостям представлено народні традиції та ремесла, родинні хори у чотирьох поколіннях, сільські дитячі колективи. У цьогорічному фестивалі участь брали десять команд художніх дитячих шкіл області. Юні художники обмінювалися творчими секретами зі своїми сільськими однолітками.

Підзахаричі — перше буковинське село, де започаткували зелений туризм. Тепер тут у звичайних сільських хатах полюбляють відпочивати навіть іноземці.

Сергій СУЛИМА.

Чернівецька область.

Там козаки побили пляшки

Фундамент козацької церкви XVІІІ століття археологи знайшли в селі Мишурин Ріг, де була одна з перших переправ запорожців. Просто серед поля, поміж грядок гарбузів лопати археологів натрапили на церкву Спаса Христового.

Експедиція знайшла фрагменти вітражів, вишуканої кераміки, рідкісні цвяхи і шматочки гутного скла, що в ті часи вважалося розкішшю. Серед знахідок — дерев’яний виріб, оздоблений срібною ниткою, кісткова намистина, одна копійка і один срібний рубль. А ще — денця та шийки пляшок XVІІІ століття. Хто ще тут міг бити пляшки, як не козаки? Адже споконвіку ці землі належали до вольностей Запорожжя.

Сергій КОРОБКОВ.

Дніпропетровська область.