Ранкове засідання 21 жовтня

Про події, які мали місце 15 жовтня 2005 року на вулиці Хрещатик та майдані Незалежності, доповідали міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Голова Служби безпеки Ігор Дріжчаний та заступник Генерального прокурора Василь Присяжнюк.

Юрій Луценко, використовуючи під час доповіді відеоматеріали, наголошував, що зіткнення були неминучими. Однак для підтримання правопорядку понад дві тисячі працівників внутрішніх справ зробили все можливе. Сутички, які провокувалися з обох боків (прихильників і противників визнання вояків ОУН—УПА), ефективно були локалізовані правоохоронцями. Організатори, зазначав міністр, мали забезпечити максимальну дисципліну своїх партійців, хоча б за допомогою гучномовців. За інформацією пана Луценка, затримано шість осіб, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство. Крім того, за фактом порушення громадського порядку порушено кримінальну справу. Триває розслідування. По медичну допомогу цього дня звернулися двоє постраждалих — із Дніпропетровської та Київської областей, які відмовилися від госпіталізації і з відповідними заявами до органів внутрішніх справ не зверталися.

Такі події, наголошував міністр, свідчать про відсутність політичної культури в середовищі лідерів українських партій. «Заявляю відповідально: порушникам, а особливо організаторам, які ставили свої підписи під відповідними заявками, організаторам цих злочинів це не минеться дарма», — попередив міністр і нагадав, що за такі «хуліганства» світить від 850 гривень штрафу до арешту на півроку. Юрій Луценко звернувся до всіх політичних сил з проханням толерантно поводитися під час проведення масових акцій: «Важливо не допустити посягання на життя і здоров’я громадян, які є найвищою цінністю держави і будь-яка політична мета не може досягатися шляхом зазіхання на честь, гідність та здоров’я особи».

Міністр попросив парламентаріїв удосконалити відповідні закони, зокрема, уточнити місце проведення таких заходів, збільшити відповідальність організаторів та права правоохоронців.

Не сиділа спокійно з 6 жовтня й СБУ, відзвітував Ігор Дріжчаний. Вона інформувала, попереджала і готувалася. Однак, зазначив Голова Служби безпеки, правопорушень, які належать до компетенції СБУ, не було. Проте пообіцяв: всі факти матимуть правову оцінку. І закликав політичних лідерів зберігати безпеку, прагнути порозуміння і дбати не про власні інтереси, а про суспільні.

А ось чи вчасно і «в повному обсязі» того дня діяла міліція, після проведення експертиз і слідчих дій відзвітує Генпрокуратура, яка взяла справу на особливий контроль. Заступник Генпрокурора Василь Присяжнюк повідомив, що вже створено відповідну слідчу групу. А сама кримінальна справа розслідується ефективно і якісно. Крім того, на його переконання, потрібен закон про профілактику злочинності.

Після цього народні депутати прийняли за основу зміни до деяких законів України з питань надання державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та закон про дитяче харчування. Перший документ передбачає, що у разі працевлаштування матері до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною виплата зазначеної допомоги буде продовжена до досягнення дитиною трирічного віку. Однак державна допомога виплачуватиметься таким жінкам лише за умови користування послугами підготовленого фахівця по догляду за дитиною.

На початку ранкового засідання народний депутат Дмитро Павличко склав присягу, а головуючий оголосив про його входження до фракції Української народної партії. У Верховній Раді з’явилася депутатська група «Довіра народу». До її складу ввійшли 15 парламентаріїв: Антон Кіссе — керівник, Василь Гаврилюк, Валерій Коновалюк та Микола Поровський — уповноважені представники, а також — Анатолій Раханський, Володимир Демьохін, Ігор та Анатолій Франчуки, Василь Гладкіх, Володимир Мовчан, Микола Колісник, Анатолій Козловський, Ігор Сміяненко, Микола Будаг’янц та Микола Солошенко.

А уповноваженим представником фракції Соціалістичної партії додатково обрано Миколу Рудьковського.