Бюджет не задовільняє нікого. Про це заявила на вчорашній прес-конференції в. о. голови Комітету ВР з питань бюджету Людмила Супрун. «Ми маємо критично оцінити проект дербюджету-2006, поданий урядом. Це не бюджет розвитку, — наголосила вона. — У місцевих бюджетів залишаться кошти тільки на зарплату. Але і їх буде недостатньо».

Профільний комітет залучив до роботи органи самоврядування та експертів. Одночасно опрацьовано близько чотирьох тисяч пропозицій народних депутатів та Нацбанку. Вони передбачають збільшення витрат бюджету без надання реальних джерел його поповнення. Скажімо, пропонується зростання видатків з бюджету майже на 60 мільярдів гривень на потреби соціального захисту, освіти, аграрного сектору, оборони, охорони здоров’я, транспорту, правоохоронної діяльності, промисловості тощо.

«Тому ми пропонуємо переглянути макропоказники і перестати втручатися в податкові закони України», — cказала Людмила Супрун. Приміром, серед підтриманих профільним комітетом пропозицій — скорочення навантаження на зарплату за зняття певної частини страхового внеску до Фонду соціального страхування на випадок безробіття. І хоча уряд надав дані про створення нових 500 тисяч робочих місць, проте на запит комітету про наявність цих місць відповіді не отримано. Мало того, за даними Фонду страхування на випадок безробіття, кількість громадян, які стали додатково на облік з безробіття, збільшилася.

«Ми пропонуємо зниження податкової бази з одночасним її розширенням, ліквідацію тіньових схем виплати зарплати, зняття податку на додану вартість при введенні інвестицій в економіку», — зазначила Людмила Супрун. Пропозиції стосуються не тільки формування дохідної частини, щоб запобігти зниженню виплат до Пенсійного фонду, а й розгляду питання щодо дефіциту бюджету.

Вл. інф.