Пристрасті на внутрішньополітичному фронті вирували передусім довкола проекту держбюджету-2006.

Перше читання держбюджету, яке відбулося у Верховній Раді в четвер, означає схвалення не поданого урядом документа, а висновків Комітету з питань бюджету ВР. А потім уряд мав розпочати підготовку проекту державного кошторису до постатейного розгляду у другому читанні, враховуючи пропозиції депутатів. Варіант, запропонований профільним парламентським комітетом, за словами Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, — це «якісно інший документ», де видаткову частину держказни збільшено майже наполовину.

Однак схвалити висновки бюджетного комітету треба було для того, щоб дати змогу далі працювати над основним фінансовим планом держави. До того ж, за Бюджетною резолюцією, 20 жовтня збіг останній термін, коли «економічну конституцію» можна було розглядати у першому читанні. Щоправда, за висновки профільного комітету віддали голоси лише 179 депутатів. Не голосували у повному складі фракції «Регіони України», БЮТ, СДПУ(о), «Єдина Україна», «Реформи і порядок», НРУ. Якщо така поведінка опозиційних фракцій не викликає подиву, то намагання загальмувати бюджетний процес провладними політичними силами (фракція «Наша Україна» віддала лише чотири голоси) можна пояснити хіба що наближенням нових виборів.

Глава парламенту вважає, що багато політичних сил не зацікавлені мати до виборів затверджений держбюджет. І навіть урядові легше буде фінансувати видатки за минулорічними показниками. З тим, щоб після виборів, коли визначиться політичний розклад у парламенті, перекроїти бюджет «під себе».

На думку депутатів, про незацікавленість уряду у вчасному схваленні бюджету свідчить і той факт, що до парламенту прийшов лише міністр фінансів Віктор Пинзеник — у стінах ВР не було ані прем’єра, ані віце-прем’єрів. Або ж уряд прагне перекласти відповідальність за державне фінансування на плечі парламенту. «Уряд кинув Пинзеника під танк і прагне у випадку неприйняття бюджету створити в особі Верховної Ради образ ворога», — вважає депутат із фракції «Наша Україна» Юрій Кармазін. «Ніхто навіть не намагався переконувати фракції», — сказав Віталій Хомутинник («Регіони України»).

Утім, «проваливши» держбюджет у першому читанні, депутати знайшли вихід із ситуації та відправили документ на повторне перше читання.

А на зовнішньополітичному фронті найпомітнішою подією став візит до нашої держави представницької делегації НАТО. І хоча Україна поки що не почула нічого про можливу дату нашого вступу до НАТО, сигнали з боку євроатлантичного альянсу в наш бік стають дедалі чіткіші. Але ще зрозуміліше інше: досягати високих стандартів і «будувати Європу» треба передусім удома.