наголосив учора на підсумковій прес-конференції, присвяченій дев’ятирічній діяльності Конституційного Суду, колишній голова Конституційного Суду України Микола Селівон. Ні Кабінету Міністрів, ні Верховній Раді України, ні Верховній Раді АРК тощо. Навпаки, КС стимулював діяльність органів державної влади, щоб останні діяли лише в межах Основного Закону, виступав як остання інстанція, що вирішувала важливі спори, тим самим знімаючи гостру соціальну напругу в державі.

Так, саме зусиллями цього складу суду Україна має такі позитивні результати, як скасування прописки, смертної кари, відновлення права громадян на створення профспілок на підприємствах, де вони працюють, та багато інших. А отже, наголосив М. Селівон, за час свого існування КС став ефективним механізмом захисту прав та свобод людини і громадянина, стабілізуючим та стимулюючим фактором у суспільстві.

Загалом за дев’ять років діяльності КС до нього надійшло близько 40 тисяч звернень, прийнято 186 рішень, 16 висновків та 600 ухвал. І хоча не вдалося досягнути дотримання Конституції всіма органами державної влади, добитися того, щоб рішення виконувалися оперативно, в установлені строки, КС став необхідним елементом демократичного суспільства. Новому складу КС залишили 30 різнопланових звернень і подань, які готові до розгляду. До того ж рішення щодо недоторканності депутатів місцевих рад, за переконанням М. Селівона, може бути розглянуто найближчим часом.

Що стосується нового складу Конституційного Суду, то М. Селівон упевнений: таке доформування відбудеться в межах одного—півтора місяців, оскільки робота з добору кандидатур у Верховній Раді та секретаріаті Президента вже ведеться.

Головною бідою нашого суспільства Микола Федосович вважає той факт, що досі не створена незалежна судова влада. Але водночас він відкинув випадки тиску на КС. Наостанок зізнався, що тлумачення законів завжди давалося важко, тому він не бачить нічого страшного у можливості віддання цього повноваження Верховній Раді. На сьогодні виконувачем обов’язків голови Конституційного Суду України є Євграфов Павло Борисович.