Ранкове засідання 20 жовтня

Верховна Рада доручила профільному комітету продовжити роботу над законопроектом з Кабінетом Міністрів, щоб 1 листопада цього року винести його на повторний розгляд.

Головним доповідачем дня, звісно, стала виконувач обов’язків голови Комітету ВР з питань бюджету Людмила Супрун, яка повідомила про результати доопрацювання урядового проекту держбюджету на 2006 рік. На думку членів профільного комітету, потреба в цьому неабияка, бо урядовий законопроект не відповідає ані Конституції, ані Бюджетному кодексу, ані Бюджетній резолюції на рік наступний. Народні депутати пропонують збільшити витрати зведеного бюджету на 60 відсотків — на соціальний захист, освіту, ПЕК, АПК та ін. Уряд пропонував — на 10. Урядову версію бюджету стисло виклав міністр фінансів Віктор Пинзеник. На його переконання, пропозиції профільного комітету поглиблюють дефіцит бюджету до трьох відсотків замість 1,9 відсотка, як пропонував уряд.

Це здатне потягнути країну до боргової ями. Утім, переважна більшість народних депутатів (Богдан Губський, Олександр Мороз, Володимир Воюш, Віктор Турманов, Станіслав Гуренко, Ксенія Ляпіна, Сергій Матвієнков та інші), які взяли участь в обговоренні, тримали бік профільного комітету. Когось не влаштовував мінімальний рівень зарплати, когось — рівень прожиткового мінімуму, ще когось — мізерні пенсії, а хтось просто не вірив, що намічені темпи економічного розвитку є достатнім підгрунтям для виконання амбітних цілей. Усе вказувало на те, що депутатський корпус налаштований схвалити висновки і пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України на 2006 рік, прийняти його у першому читанні і відправити на доопрацювання до Кабінету Міністрів.

Сесійне засідання Верховної Ради розпочалося під акомпанемент протестів невдоволених щирістю турботи держави про соціальний захист. Таких виявилося чимало — від дітей війни до шахтарів.

Прояснити суперечливу ситуацію, яка склалася після оприлюднення позицій Верховної Ради і уряду щодо приватизаційного конкурсу з продажу державного пакета акцій ВАТ «Криворіжсталь» визнала за необхідне голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Л. Кириченко. Вона нагадала, що приватизацію цього важливого об’єкта Фонд держмайна України провів з порушенням чинного законодавства. Тож намір народних депутатів залишити металургійний комбінат у державній власності логічний і обумовлений піклуванням про завтрашній день.

Процедура дострокового складання повноважень депутатів-сумісників Станіслава Сташевського і Сергія Головатого збіглася з урочистою миттю складання присяги останнім у ролі члена Вищої ради юстиції.

Затим народні депутати внесли кадрові зміни до профільних комітетів і тимчасової спеціальної комісії з опрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції.

Більшість присутніх схвалили рішення заслухати інформацію голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка про судове переслідування телевізійного каналу «НТН» та причини організованої Нацрадою масштабної операції з перерозподілу ефірних частот.