Перспектива вступу до НАТО стає ближчою для України. Хоча сьогодні йдеться не про конкретну дату вступу до північноатлантичного альянсу, а про порозуміння з обох сторін.

На зустріч із Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хоопом Схеффером та з делегацією Північноатлантичної ради НАТО (на знімку) — послами 26 держав — учасниць альянсу прийшли представники всіх депутатських фракцій.

Генсек НАТО висловив сподівання, що діалог між Україною та членами Північноатлантичної ради «допоможе зблизитися нашим країнам та сприятиме реалізації реформ в Україні». У свою чергу, українська сторона визнала, що реформи, в тому числі й у військово-оборонній сфері, потрібні передусім нам.

«Проблема поглиблення відносин України з НАТО — це проблема нашої держави, — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. — Найактуальніше і найважливіше питання, якою хочемо бачити Україну і що потрібно нашій країні, на яких засадах вибудовуватимемо Україну — чи на демократичних, чи на авторитарних». А щоб реагувати на виклики, які виникатимуть, треба мати чітку програму розвитку країни.

Думки учасників зібрання щодо термінів та передумов входження України до НАТО були різні. Зокрема, на думку народного депутата України Івана Зайця (фракція УНП), без України в Європі не буде стабільності. Тому сигнали з боку НАТО мають надійти вже у грудні, з тим, щоб у вересні наступного року Україна розпочала реалізацію програми євроатлантичної інтеграції.

Постійний представник Королівства Іспанії при штаб-квартирі альянсу П. Бенавідез Оргаз вважає, що «запізнілі реформи не лише не дозволять Україні вступити до НАТО, а й не дадуть стати розвиненою країною». Більшість виступаючих говорили про потребу підтримки громадянами України перспективи входження до НАТО.

«Україна має бути присутня у всіх питаннях, які розглядатимуть на рівні НАТО. Якщо ми не будемо присутні, за нас вирішать інші», — сказав В. Литвин і пригадав народну приказку: «Терпіння і труд — усе перетруть». «Нам потрібні реформи за найвищими стандартами», — підкреслив він. До того ж, на погляд Голови ВР, необхідно роз’яснювати широкому загалу всі позитиви входження до НАТО — на прикладі високих стандартів життя, гарантованої безпеки, верховенства права. А ще — не втратити шанс, який отримали після помаранчевої революції, — моду на Україну.