Першими невдоволення через затримку з подачею тепла у домівки рівнян висловили соціалісти та «зелені», які пікетували КТП «Комуненергія». Цього ж дня по місту «гуляли» листівки за підписом «НСНУ», які закликали городян пікетувати ОДА, оскільки підприємство перебуває не у міській, а в обласній власності. Та обласній владі вдалося запобігти можливим акціям протесту, хоча підстави для цього були. Як повідомили в Рівнераді, ще у вівторок через холод у приміщеннях не працювала половина дитсадків, а уроки в школах були скорочені.

— З понеділка тепло почав подавати «Теплотранссервіс», — розповідає начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Ніна Весельська. — Поступово підключаємо й клієнтів «Комуненергії». Договір на поставку газу підписано, виділено ліміти. Однак хочу попросити рівнян, щоб погасили заборгованість за тепло, яка сягає 15,5 мільйона гривень. Якщо вони сплачуватимуть бодай поточні рахунки, проблем з теплом не буде.

Не всі рівняни, у чиїх домівках все ще холодно, налаштовані так оптимістично. До того ж людей у розрахунках розхолоджує те, що частині населення, яка торік мала борги за комунальні послуги, держава погасила їх за рахунок вкладів в Ощадбанку. А ті, хто платив справно, залишились у програші.

20 жовтня терміново було скликано сесію Рівненської обласної ради. На ній депутати проголосували за те, щоб «Комуненергії» виділити 1 мільйон гривень з бюджету. На часткове відшкодування різниці між затвердженим розміром тарифів та економічно обгрунтованими витратами на виробництво послуг теплопостачання за 2004 рік. Гроші знято з десяти обласних програм, у тому числі й тих, що стосуються розвитку села. Проти цього заперечували окремі депутати, які вважають, що село і без цього нині в загоні.

Перший мільйон для проплати за газ знайдено. Але це —крапля у морі. Місто, за словами першого заступника міського голови Рівного Олександра Кравчука, виявило готовність проплатити «Комуненергії» авансом за тепло для бюджетних установ за місяць.

Але мали рацію й ті депутати, які дорікнули голові ОДА Василю Червонію за те, що ці проблеми можна було б вирішити і раніше, а не тоді, коли почався опалювальний сезон.

Рівне.