Новий транш єврооблігацій став першим після подій помаранчевої революції. Український уряд залучив шістсот мільйонів євро на десять років за ціною 4,95 відсотка річних. Це лише на 1,76 відсотка дорожче, ніж десятирічні облігації уряду Німеччини. Особливо варто зазначити, що це найнижчий процент за всю історію випусків Україною єврооблігацій.

Найперші євробонди були випущені українським урядом ще в 1998 році під фантастичні, з погляду сьогодення, 16 відсотків. Зрештою, ті облігації були реструктуризовані у 2000 році на нових умовах, під 10—11 відсотків річних.

Україна досягала зниження вартості своїх запозичень поступово, головним чином за останні кілька років. Важливими чинниками «здешевлення» облігацій було досягнення Україною макроекономічної стабілізації, а згодом і зростання, поліпшення торговельного балансу (за рахунок експорту) і як наслідок — невпинне збільшення резервів Нацбанку України.

Щодо нинішніх облігацій, то міністр фінансів Віктор Пинзеник та інші відповідальні працівники міністерства провели перед випуском бондів так зване роад-шоу, тобто презентацію облігацій і зустрічі з потенційними інвесторами у Великій Британії, Німеччині та Швейцарії. Саме в цих країнах перебувають найбільші європейські інвестиційні фонди. Під час цих роад-шоу потенційних інвесторів, зокрема, цікавили політичні пріоритети новосформованого уряду, найближчі перспективи української економіки, питання приватизації «Криворіжсталі» тощо. Незважаючи на уповільнення темпів економічного зростання, інвестори відзначили значні успіхи Міністерства фінансів у збільшенні податкових надходжень, які дали змогу підтримувати профіцитний бюджет за кардинального збільшенння соціальних виплат.

Лондон.