«У мене складається таке враження, судячи зі ставлення уряду до проекту бюджету, що він йому взагалі не потрібен. Що простіше буде фінансувати видатки за аналогічними показниками нинішнього року, а за результатами виборів подивитися, що робити. Це рішення неприйнятне для країни, і на цю тему говоритиму і з Президентом України, і з Прем’єр-міністром. Основний фінансовий документ, економічна конституція України потребує відповідної уваги», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відповідаючи на запитання «Голосу України» після зустрічі з лідерами профспілок.

Глава парламенту зустрівся з представниками профспілок, тому що під час розгляду проекту держбюджету-2006 у Верховній Раді під стінами парламенту зібралися близько семи тисяч осіб. За словами В. Литвина, профспілкові лідери висловили своє бачення проекту головного фінансового документа країни, запропонованого урядом. Зокрема, щодо мінімальної зарплати, яка, за пропозицією Кабміну, не співвідноситься з розміром прожиткового мінімуму. А це, вважають профспілки і згоден В. Литвин, є аномальним явищем. Під час зустрічі також йшлося про проблеми вугільної галузі, освіти, ситуацію в АПК. Зрештою досягнуто домовленості, що троє представників профспілок надалі братимуть участь у роботі профільного комітету ВР і робочої групи, яка працює над проектом держбюджету, з правом дорадчого голосу.

На превеликий жаль, зазначив В. Литвин, у парламенті також є нерозуміння того, що у першому читанні обговорюється не запропонований урядом законопроект, а висновки і пропозиції Комітету ВР з питань бюджету.

Після зустрічі з профспілковими лідерами Голова Верховної Ради Володимир Литвин вийшов на вулицю особисто поспілкуватися з пікетувальниками —працівниками бюджетної сфери, вуглекопами, аграріями, студентами — і пообіцяв врахувати у проекті бюджету реальні пропозиції.