Ранкове і денне засідання 19 жовтня

На початку пленарного засідання депутати з фракції УНП внесли до сесійної зали три прозорі урни з підписами за визнання Української повстанської армії, а комуністи — ще більше коробок із підписами проти. Одні парламентарії стверджували, що в їхніх теках — аж цілий мільйон підписів, інші — аж понад два мільйони. Під час оголошення депутатських запитів і заяв лідер фракції УНП Юрій Костенко наголошував на потребі національного примирення і переконував, що УПА боролася за незалежну Україну, а архівні матеріали спростовують твердження про нібито посібництво УПА гітлерівській Німеччині. Натомість комуністи здійняли галас і стали кричати «Ганьба!».
Виступаючи від фракції КПУ, Ігор Алексєєв зазначив, що за чинним законодавством ті колишні вояки УПА, котрі не вчинили злочинів, вже мають статус ветеранів Другої світової війни. Однак комуністи категорично проти прирівнення до ветеранів Великої Вітчизняної тих, хто воював на одному боці з фашистами.
У свою чергу, народний депутат Володимир Яворівський повідомив, що депутатами з різних фракцій уже розроблено законопроект про учасників національних визвольних змагань і цей документ, на його погляд, може врегулювати проблему УПА.
На потребі особливої уваги до проблем села наголосив, виступаючи з парламентської трибуни, і лідер фракції Народної партії Ігор Єремєєв. Він заявив, що «народники» не голосуватимуть за держбюджет—2006, якщо уряд не виконає вимоги Бюджетної резолюції щодо спрямування 10 відсотків усіх державних видатків на аграрний сектор економіки. Це щонайменше — 14 млрд. грн., з яких 12 млрд. парламентарії пропонують скерувати на економічні програми, а ще два мільярди — на соціальний розвиток. «Треба допомогти Президенту наповнити конкретним змістом його рішення про підтримку ініціативи Народної партії — проголосити наступний, 2006 рік роком села», — сказав І. Єремєєв. Для оптимізації проекту держбюджету Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував терміново створити повноважну парламентсько-урядову робочу групу.
Під час оголошення заяв фракція соціалістів знову виступила із закидами на адресу В. Литвина у зв’язку з публікацією у газеті «Народна» статей про справу Г. Гонгадзе. Володимир Литвин відреагував на це, як зазвичай, спокійно. «Не можна весь час намагатися нести прапор за вітром, — сказав він. — Не вдасться мене стриножити. Дайте можливість встановити істину». В. Литвин ще раз заявив, що не має жодного відношення до справи Г. Гонгадзе. «Не можна негідними методами боротися за місце у списку, — переконаний Голова ВР. — Бо, якщо немає справедливого суду, є ще Божий суд».
Парламент заслухав інформацію голови постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи Бориса Олійника про участь у роботі чергової сесії ПАРЄ. Депутат зазначив, що доповідачі ПАРЄ з українського питання загалом позитивно оцінили стан виконання нашою державою зобов’язань перед Радою Європи. Водночас, за словами Б. Олійника, доповідачі ПАРЄ висловили стурбованість з приводу повноважень Генеральної прокуратури України і конституційного положення про імперативний депутатський мандат. Європарламентарії також були занепокоєні відсутністю прогресу у справі Г. Гонгадзе, проблемами корупції в Україні, тим, що досі не постали перед судом причетні до маніпуляцій на минулих президентських виборах. Керівник постійної делегації у ПАРЄ повідомив, що українські парламентарії внесли кілька поправок до резолюції ПАРЄ, спрямованих на прискорення постмоніторингового діалогу. А в резолюції ПАРЄ наголошується на потребі продовження демократичних перетворень в Україні, проведення гарантовано демократичних парламентських виборів-2006.
Парламент схвалив заяву Верховної Ради України про 60-ту річницю Організації Об’єднаних Націй. У ній, зокрема, йдеться, що ООН зробила значний внесок у справу зміцнення миру та міжнародної безпеки, звільнення людства від загрози нової світової війни, стримання гонки озброєння, запобігання розповсюдженню зброї масового знищення. Парламент постановив урочисто відзначити цю дату 24 жовтня цього року.
На денному засіданні депутати ратифікували низку міжнародних конвенцій та угод. А ось схвалити два закони з аграрних питань — зміни до Декрету Кабміну «Про акцизний збір» щодо пального для сільгоспвиробників та проект закону про ресурсне забезпечення сільського господарства нафтопродуктами, парламентаріям не вдалося, бо деякі з них вбачали у цих законодавчих ініціативах лобіювання інтересів певних бізнесових структур.
На початку пленарного засідання народні обранці привітали з днем народження своїх колег — Людмилу Давидову, Петра Кузьменка та Бориса Райкова.