Вечірнє засідання 18 жовтня

Село не живе, а виживає. Однак агропромислові проблеми треба розв’язувати швидко, комплексно й тільки в інтересах селян. На цьому наголошували народні депутати на вечірньому засіданні, яке було присвячене розгляду законопроектів, спрямованих на поліпшення стану в АПК. Парламентарії ухвалили низку законопроектів у першому читанні й відхилили лише один документ щодо сплати ПДВ на імпортне устаткування для харчової та переробної промисловості.
Зокрема, народні обранці підтримали проект закону про професійні і міжпрофесійні об’єднання в агропродовольчій сфері та зміни до Закону «Про податок з доходів фізичних осіб» (стосовно операцій з продажу сільгосппродукції), який представив Олег Юхновський. Він запропонував спростити отримання селянином документів, потрібних для продажу продукції. За словами заступника голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Віталія Хомутинніка, законопроект передбачає введення єдиного документа, який від органів місцевої влади безплатно отримуватиме власник сільгосппродукції. Сергій Жижко, фракція «Нашої України», підтримуючи законопроект, зазначив, що праця селянина потребує великих зусиль і заслуговує на більше пошанування. «Перед державою стоїть стратегічне завдання — закріпити на селі працездатну молодь, створити для неї прийнятні умови існування. А в перспективі забезпечити такі умови проживання в сільській місцевості, які за комфортністю не поступалися б міським», — аргументував свою позицію парламентарій.
Народні депутати також прийняли за основу зміни до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо операцій, здійснюваних сільгосппідприємствами). Автори законопроекту, посилаючись на те, що у проекті держбюджету на наступний рік не передбачено достатнього фінансування сільгоспвиробників, пропонують введення нульової ставки оподаткування для сільгосппродукції до 2007 року. Виступаючі зазначали, що ПДВ — це податок в багатих країнах для заможних споживачів. «І взагалі, ПДВ треба відміняти не лише для аграріїв, а й для всіх», — зазначила Алла Александровська.
Зміни до деяких законів (про стимулювання виробництва бензинів моторних сумішевих), які також було ухвалено, за словами автора Анатолія Семиноги, призведуть до позитивних економічних, соціальних та екологічних наслідків. Законопроектом передбачається встановити ставку акцизного збору на бензини моторні сумішеві на рівні 30 євро за 1 000 кг (нині ставка 60 євро). Крім того, передбачено замінити у законодавчих актах України термін «високооктанові кисневмісні добавки» на термін «біоетанол» з метою приведення показників якості бензинів у відповідність до вимог Європейського союзу.
Документ підтримали профільний комітет та уряд. На переконання міністра аграрної політики Олександра Баранівського, законопроект дасть можливість запустити додатково 34 спиртові заводи, а це 10 тисяч робочих місць.