Під гаслом «Хочу бачити світ щасливим» у Славутичі відбувся ХІІ фестиваль дитячої творчості, телебачення та преси «Золота осінь Славутича»

«Ми чекали вас цілий рік! І зробимо все, щоб у вас тут з’явилися нові друзі і нові мрії. Сподіваємося, що творче змагання на поліській землі стане для вас трампліном у велику журналістику». Такими словами міський голова Славутича Володимир УДОВИЧЕНКО (він же — голова оргкомітету фестивалю) привітав юних журналістів, які тільки-но з коліс, після далекої дороги, зібралися в просторій залі Центру дитячої творчості. Всі були схвильовані: хто від нових знайомств, хто від зустрічей із давніми друзями (адже дехто приїжджає сюди не перший рік) — і всі гуртом від очікування: яке завдання випаде саме їхній команді?..
Цього разу на «ЗОСю» (так з любов’ю, наче живу істоту, називають фестиваль) з усієї України, Росії та Білорусі приїхало понад 340 підлітків: 14 команд юних телевізійників, 10 фотокоманд і 24 екіпажі від пишучої братії.

Іспит на професійність

Він проходив у два етапи. По-перше, треба було здати домашнє завдання. Так, так! Без добре виконаної «домашки» на тему «Міста і країни, дружні до дитини» конкурсанти могли тільки «досвіду набиратися». І жодних шансів на омріяну перемогу. Свої роботи юні конкурсанти представили не лише жюрі, а й колегам: шкільні газети й фотосесії прикрашали стенди, а телесюжети разів із двадцять транслювалися по місцевому 5 телеканалі.
Аби дізнатися тему другого конкурсного завдання, представники команд тягли жеребки під час відкриття  фесту. На підготовку і виконання завдання вони мали тільки добу, а на технічне втілення (верстку газет і відеосюжетів) і того менше — годину! Хіба це не іспит на професійність? Та й конкурсні теми були різними: від загальнофілософських (наприклад, «Майбутнє за нами» або «Життя не напишеш у чернетці») до доволі серйозних («Україна—світ—Чорнобиль», «Славутич: учора, сьогодні, завтра»).

Чому Славутич?

Кращого «полігона» для творчого змагання і самого фестивалю, напевне, годі й шукати. Протягом трьох днів місто і його мешканці жили для «ЗОСі»: майже 200 дорослих дбали про організацію проживання і харчування, охорону й відпочинок підлітків. Та найголовніше — місто надало унікальні умови для професійного вдосконалення майбутніх журналістів. Телецентр, Палац дитячої та юнацької творчості, Палац мистецтв, мерія й інші офіційні установи — всюди підлітки з телекамерами й фотоапаратами почувалися вільно й розкуто. Майстер-класи, презентації, виставки, прес-клуб з представниками політичного олімпу, прес-конференція з адміністрацією ДСП ЧАЕС, НАЕК «Енергоатом» та ВП «Атомремонтсервіс» (які, до речі, від початку опікуються фестивалем). А також, звісно: дискотеки, ігри, спілкування з однолітками, майже безперервні концерти на центральній площі міста та інші дійства. Дорослим залишалося тільки дивуватися: коли в коловороті стількох цікавих подій та розваг діти встигають ще й виконувати завдання конкурсу?!

«ЗОСіни» традиції

Якщо дискотеки й концерти — доволі звичні заходи для фестивалів і самих підлітків, то деякі притаманні лише «ЗОСі» події всі згадуватимуть ще довго. Наприклад, казково-феєричну карнавальну ходу, учасниками якої були і приїжджі, і місцева дітлашня. Або ритуал «Кольорове братання». Це унікальна можливість не лише розфарбувати себе й друзів у кольори веселки, а й здорово посміятися. Відбувається це так: на площу виносять величезне полотнище. Біле. А також відра з фарбами. Різними-різними. Завдання просте: руку — у відерце — і на біле. Коли полотнище «готове» — беруться за друзів. Залишитися чистеньким нереально! Втім, фарби добре відпираються.

***

До речі, були тут і щоденники, щоправда, не учасників, а фестивалю. По місцевому телебаченню майже щогодини, окрім конкурсних, транслювали відеосюжети про перебіг фестивальних подій. Особливо приємно було вчитуватися в рядки газетного щоденника «Славеста»: цікаво, гостро і без помилок!
Не менш уважно, ніж журі, за роботою колег слідкувало й журі молодіжне. Їхню думку теж було враховано під час визначення переможців.

Вітаємо переможців!

У тележурналістиці перемогу здобули команди: «Ракурс» з Дніпродзержинська, «Зелені та шалені» зі Славутича, «Юнь» з Києва та «Фішка» з Донецька.
Найкращими фотокомандами було визнано: «Данко» і «Наш погляд» з Чернігова та «Мить» зі Славутича.
А призерами від молодіжної преси стали: «Міст М» з Києва, «Стоп-кадр» зі Славутича та «Погляд» з Кривого Рогу.