Ще в червні нинішнього року президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка разом із міністром освіти і науки України Станіславом Ніколаєнком обговорили пропозицію щодо проведення у вересні в загальноосвітніх школах уроку «О, спорт! Ти — мир!» під егідою НОК. Головний олімпійський орган країни підготував проект таких уроків і запропонував залучити до їх проведення олімпійців і ветеранів спорту. Ініціатива знайшла підтримку міністра Ніколаєнка та президента Академії педагогічних наук України Василя Кременя.
А 1—9 вересня такі уроки відбулися в усіх областях України. В окремих регіонах вони мали форму зустрічей із видатними спортсменами. Атлети розповідали учням про олімпійську історію, принципи олімпізму, власні досягнення. Так, у Києві уроки пройшли за участю олімпійського чемпіона Івана Богдана, призерів Олімпійських ігор Владлена Тростянецького, Тетяни Семикіної, Сергія Гриня, Світлани Мазій.
Деякі обласні відділення НОК не обмежилися лише загальноосвітніми школами і провели урок «О, спорт! Ти — мир!» у спеціалізованих спортивних закладах. Так, у Запоріжжі подія відбулася в обласному інтернаті спортивного профілю.
А в ряді областей пішли далі за межі шкільних уроків і провели різноманітні спортивні змагання. Зокрема, в СДЮШОР «Металург» (Запорізька область) провели малі олімпійські ігри з легкої атлетики та спортивної гімнастики. У змаганнях взяли участь більш як 200 дітей. Переможці та призери були нагороджені грамотами та медалями, а найкращі спортсмени були відзначені сертифікатами Міжнародного Олімпійського Комітету.
Одним із найактивніших учасників акції став Луганський обласний осередок. У Луганській області на уроки були запрошені олімпійські чемпіони — Володимир Бєляєв, Ольга Бризгіна, Микола Чужиков, бронзові призери Олімпійських ігор Анатолій Куксов, Юрій Єлисєєв. Відбулася також зустріч з учнями 9-11 класів в обласному краєзнавчому музеї, у рамках акції пройшла виставка «Фуджі-спорт».
Нагадаємо, що у двох уроках «О, спорт! Ти — мир!» у загальноосвітніх школах селища Ліпляве Канівського району та школі № 78 міста Києва взяв участь легендарний український атлет, багаторазовий світовий і олімпійський чемпіон, член МОК, керівник НОК України Сергій Бубка.
Сергій Назарович від імені НОК надіслав листа-подяку міністрові освіти і науки України Станіславу Ніколаєнку за підтримку ідеї проведення уроків «О, спорт! Ти — мир!». «Ця акція мала непересічне значення для суспільно-політичного життя України, набула широкого розголосу у засобах масової інформації, стала важливою подією в історії освіти нашої держави. Тисячі діточок отримали можливість побачити на власні очі та поспілкуватися з видатними спортсменами та фахівцями фізичної культури і спорту, мали нагоду більше дізнатися про історію олімпійського руху, його принципи як провідника миру, духовності, єдності». — йшлося у листі.
НОК України вирішив, що акція повинна мати продовження.