Голова Верховної Ради потрапив одразу на три свята — 235-й день народження міста, відкриття пам’ятника давньоруському князю Святославу Хороброму та 62-гу річницю визволення Запоріжжя від фашистських загарбників. Саме київському князю Святославу Ігоровичу належить відомий вислів «Іду на Ви».
«Ми не лише віддаємо данину видатному політичному, військовому діячу свого часу, а й демонструємо свою історичну відповідальність перед сьогоденням і майбутнім, — сказав В. Литвин під час відкриття пам’ятника. — Розуміючи історію, розумітимемо нашу велич, її витоки, закладені в мудрій послідовній діяльності наших предків».
Потрібна правда
У Палаці культури «Дніпроспецсталь» віншували запорізьких ветеранів Великої Вітчизняної. Спілкуючись із сивочолими героями і вручаючи їм нагороди та подарунки від Верховної Ради, Володимир Литвин зазначив, що з плином часу, на жаль, з’являється чимало охочих переписати історію. А дехто навіть прагне викреслити термін Велика Вітчизняна війна. «Історія, пам’ять мають залишитися такими, як у безпосередніх учасників тих подій», — сказав глава парламенту. І розповів: лише цьогоріч оприлюднено досі секретні матеріали — свідчення найближчих соратників Гітлера, отримані на підставі допитів у 1945—1949 роках. Декілька сторінок видання присвячено й обороні Запоріжжя. «Оскільки сам ворог дає об’єктивну оцінку мужності й героїзму, то невже нам, нащадкам цієї слави, потрібні якісь інші свідчення, потрібна ревізія? — наголосив В. Литвин. — Нам потрібна правда про Велику Вітчизняну війну».
На межі
Перед початком урочистого зібрання глава парламенту отримав тривожну звістку із Києва. Хода інших ветеранів — колишніх вояків УПА — центром столиці з нагоди 63-ї річниці УПА спричинила зіткнення між прихильниками різних політичних сил. В. Литвин прокоментував ці події так: «Жодну політичну правду або політичну волю не можна доводити за рахунок крові. І будь-яку дію, яка призводить до ескалації напруженості, потрібно засуджувати». Нині на розгляді у ВР перебуває близько 10 законопроектів стосовно статусу колишніх вояків армій ОУН та УПА. Узгоджений варіант закону, на думку глави парламенту, має внести уряд, бо вже завершено роботу спеціальної урядової комісії.
«Золотий» алюміній
ВАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» — єдиний у нашій країні виробник первинного алюмінію і легованих сплавів. Досі всі тутешні виробничі показники мали лише позначку «плюс». Проте нині над підприємством нависли темні хмари: через скасування постановою Кабміну (ще уряду Ю. Тимошенко) в лютому цього року механізму диференційованого тарифу на електроенергію виробництво алюмінію стало збитковим.
Виробничники звернулися до парламентаріїв з пропозиціями врахувати світову практику встановлення диференційованого тарифу для алюмінієвої промисловості, внести зміни до закону про електроенергетику та на законодавчому рівні захистити промисловість від впливу енергоринку та спонтанних дій уряду.
«Народники» готові до переговорів
Під час перебування у Запоріжжі Володимиру Литвину довелося відреагувати й на багато інших злободенних політичних питань.
Зокрема, ведучи мову про недоторканність депутатів місцевих рад, Голова ВР наголосив: йдеться не про «індульгенцію», а про процедуру притягнення до кримінальної відповідальності (за згодою ради).
Коментуючи відставку Генерального прокурора України Святослава Піскуна, В. Литвин зазначив, що Президент скористався своїм конституційним правом. Так само і кандидатура нового Генпрокурора — це прерогатива глави держави. «Парламент має освятити те рішення, яке буде запропоновано Президентом України», — вважає Голова ВР.
Відповідаючи на запитання «Голосу України» про завершення 18 жовтня повноважень більшості суддів Конституційного Суду, В. Литвин зауважив, що відтоді КС фактично не зможе приймати жодних рішень. Адже для того потрібно не менш як 10 голосів суддів. Відтак, передбачає Голова ВР, розпочнеться «перетягування каната»: одна сторона, зацікавлена у політреформі, прагнутиме якнайшвидше сформувати новий склад суду, а інша, намагаючись ревізувати її, затягуватиме цей процес.
Проблему блокування на наступних парламентських виборах В. Литвин назвав надзвичайно складною. Для Народної партії, за словами її лідера, поки що найвірогідніше блокування з Республіканською партією та партією «Справедливість». Водночас «народники» готові до переговорів з широким спектром партій на різних умовах і форматах.