ІV з’їзд профспілки металургів і гірників України, що відбувся 20 травня поточного року, в числі пріоритетів діяльності визначив підвищення рівня оплати праці, значне збільшення стартової ціни робочої сили.
Грудневий (2004 р.) пленум ПМГУ оголосив нинішній рік роком якісного зростання зарплати, для того щоб металурги, гірники, трубники, коксівники і працівники інших професій підприємств галузі в поточному році вийшли на рівень оплати праці, яка забезпечує розширене відтворення робочої сили.
Практична діяльність багатьох менеджерів і власників підприємств підтверджує їхню соціальну відповідальність за забезпечення повної зайнятості, гідної зарплати трудящих.
Однак, незважаючи на позитивні зміни, реальна заробітна плата гірників і металургів на більшості підприємств не досягає навіть рівня 1990 року.
За розрахунками мінімального галузевого стандарту оплати праці працівника, зайнятого в основних цехах металургійного виробництва, розробленого на основі існуючої в Україні нормативної бази Харківським державним інститутом праці й соціально-економічних досліджень, сьогодні зарплата такого працівника має становити не менше 2700 грн.
Якщо продукція металургів і гірників України продається за світовими цінами, то й ціна праці повинна відповідати світовим стандартам.
Підтвердити свою соціальну відповідальність особливо важливо зараз — у період підготовки до вступу України у Світову організацію торгівлі.
Звертаємося до власників і керівників підприємств та організацій гірничо-металургійного комплексу України з пропозицією кардинального збільшення фондів оплати праці і забезпечення на цій основі зростання реальних доходів працівників.
Позитивне вирішення даного питання в період майбутніх переговорів щодо встановлення тарифу 1 розряду на 2006 рік та укладення колективних договорів підтвердить ваше бажання не на словах, а на ділі поліпшити добробут працівників, поглиблювати і розвивати ділові відносини з профспілкою на засадах соціального партнерства.
За дорученням президії,
голова Центрального комітету профспілки металургів і гірників України Володимир Казаченко.