Як повідомлялося раніше, у Верховній Раді відбулися парламентські слухання «Децентралізація влади в Україні. Розширення прав місцевого самоврядування».

Розмови про необхідність децентралізації влади і розширення повноважень органів місцевого самоврядування ведуться вже кілька років поспіль, сказав під час виступу голова Асоціації сільських, селищних і міських рад, нововодолазський (Харківська область) селищний голова Віктор Слиж. Усі погоджуються з необхідністю такого кроку, але фактично права місцевого самоврядування звужуються, а влада дедалі більше централізується. Особливо загрозливої форми, зазначив В. Слиж, вона набула за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. «Централізація фінансових ресурсів, а потім їх перерозподіл стали нормою для Міністерства фінансів. Держава в особі Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів довела бюджети сіл, селищ та міст районного значення до злиденного існування», — наголосив він.
Нині на харчування в лікарні виділяється від 10 копійок до гривні на добу, а на ліки — від 15 до 80 копійок. І люди з Міністерства фінансів ще говорять про соціальну орієнтацію наших бюджетів?— цікавився селищний голова. Щоб виправити ситуацію, Володимир Слиж закликав Верховну Раду якнайшвидше прийняти закони: про місцеві податки і збори, про комунальну власність, про нерухомість, а також внести зміни до Бюджетного кодексу.
Наших громадян насамперед турбують не розбірки у владній команді, а їх особисте благополуччя, стрибок цін і робота комунальних служб, зазначив під час виступу секретар Київради Володимир Яловий. Нині треба говорити про те, що місцеве самоврядування повинно стати врівень з державною владою і отримати певний паритет і певний статус. А починати, на переконання В. Ялового, треба із законодавчих змін.
Із проханням якнайшвидше ухвалити законопроект 3207-1 до парламенту звернувся голова Волинської обласної ради Василь Дмитрук. Адже, зауважив він, передбачені законом положення стануть важливою основою подальшого здійснення реформ. Щоправда, зазначив голова області, закон лише частково охоплює комплекс проблемних питань. Однак, виходячи із ситуації, що склалася, зокрема, у сфері фінансів та бюджету на місцевому рівні, у відносинах між державою і місцевим самоврядуванням щодо міжбюджетних трансфертів, закон необхідно прийняти.
Водночас він наголосив на необхідності вирішення питання про зміцнення і розширення доходної бази місцевих бюджетів, які спрямовують на фінансування самоврядних повноважень. Зокрема, залишати на місцях кошти від сплати ліцензій та державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, що видаються виконавчими органами відповідних рад.
Як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, під час слухань відбулося фактично «публічне вигулювання проблеми». Володимир Литвин зазначив, що серйозно підходити до її розв’язання, комплексно вмонтовуючи її в загальний контекст розвитку України, ми зможемо лише після парламентських виборів. «Бо у нас так, як ви розумієте, обіцяного три роки чекають, а четвертий рік передвиборний, він практично не рахується, він викреслюється з нашого життя».
Треба, відмовившись від гасел, говорити, що потрібно Україні всерйоз, надовго і назавжди, — наголосив Володимир Литвин.