Футбол. Відбірний раунд чемпіонату світу-2006. 12 жовтня.
Група 1. Фінляндія—Чехія. 0:3. Нідерланди—Македонія. 0:0. Андорра—Вірменія. 0:3. Нідерланди — 32 очка. Чехія — 27.
Група 2. Албанія—Туреччина. 0:1. Греція—Грузія. 1:0. Казахстан—Данія. 1:2.
Група 3. Словаччина—Росія. 0:0. Португалія—Латвія. 3:0. Люксембург—Естонія. 0:2. Португалія — 30, Словаччина — 23.
Група 4. Франція—Кіпр. 4:0. Ірландія—Швейцарія. 0:0. Франція — 20. Швейцарія — 18.
Група 5.
Білорусь—Норвегія. 0:1. Італія—Молдова. 2:1. Словенія—Шотландія. 0:3. Італія — 23, Норвегія — 18.
Група 6. Англія—Польща. 2:1. Австрія—Північна Ірландія. 2:0. Уельс—Азербайджан. 2:0. Англія — 25, Польща — 24.
Група 7. Сербія і Чорногорія—Боснія. 1:0. Сан-Марино—Іспанія. 0:6. Литва—Бельгія. 1:1. Сербія і Чорногорія — 22, Іспанія — 20.
Група 8. Швеція—Ісландія. 3:1. Угорщина—Хорватія. 0:0. Мальта—Болгарія. 1:1. Хорватія — 24, Швеція —24.
Напряму з других місць до фінальної частини вийшли збірні Польщі і Швеції. А от командам Чехії, Іспанії, Туреччини, Норвегії, Швейцарії, Словаччини після сьогоднішнього жеребкування в Женеві (Швейцарія) доведеться поборотися за три путівки до Німеччини-2006 в матчах плей-оф (12-16 листопада).
 

Підготовку  почали  під дощем

Товариський матч національних збірних. Україна—Японія. 1:0. Гол: Гусін, 90 (п).
Україна:
Старцев, Несмачний, Яценко, Тимощук (Максимов, 65), Ващук, Шелаєв (Радченко, 46), Шищенко (Ротань, 46), Рикун (Назаренко, 46, Русол, 90+3), Воробей, Гусін, Бєлік (Венглинський, 46). Тренер — Олег Блохін.
Японія: Кавагучі, Комано, Моніва, Тсубої (Охкубо, 90+3), Сантос (Мураї, 68), Коджі Наката, Інамото, Хідетоші Наката, Накамура (Мацуї, 69), Янагісава (Мінова, 57), Такахара (Судзукі, 46). Тренер — Зіко.
Вилучено Коджі Наката, 54.
Арбітр — Романс Лаюкс (Латвія).
Київ. НСК «Олімпійський». Дощ. 11 градусів. 16 000 глядачів.
Олег Блохін після матчу з Албанією в Дніпропетровську обіцяв, що з експериментами покінчено. Але минуло кілька днів, і в цій зустрічі ми побачили знову змінений склад. Без Шевченка, Вороніна, Гусєва, Шовковського...
Кожен із них, либонь, мав вагомі аргументи, щоб не з’явитися на полі. Втім, у цьому був і позитивний момент. Весь матч провели воротар «Кривбасу» Старцев і представники «молодіжки» — оборонець Яценко і півоборонець Максимов (обидва із ФК «Харків»). Отак, під акомпанемент дощу, збірна України розпочала підготовку до фінального турніру світової першості.
Слід сказати, що збірна Японії, котра, як і наша, здобула путівку до Німеччини, у відбірному циклі виступила чудово — одинадцять перемог у дванадцяти матчах! Лише іранцям поступилися японці — 1:2. І з того складу вдома залишилося чимало провідних виконавців. Зокрема, оборонці Міямото, Каджі, Накасава, напівоборонці Фукунісі, Огасавара та Ендо, нападники Тамада, Огуро і Кубо.
А до Європи разом із групою заслужених ветеранів (серед яких знаменитий Хідетоші Наката з англійського «Болтона») легендарний бразильський гравець Зіко привіз кількох молодих футболістів, котрі не пройшли горнило відбірного турніру.
Протягом київської зустрічі господарі мали помітну ігрову перевагу. Згадаймо принаймні кілька епізодів. 42-га хвилина. Бєлік б’є вище воріт майже з лінії воротарського майданчика гостей. 71-ша. Гусін поцілив у хрестовину. І за мить не влучає, маючи перед собою лише воротаря. Втім, досвідчений гравець реабілітувався, забивши переможний пенальті.
— У мене немає коментарів з приводу сьогоднішньої гри, — не приховуючи емоцій, казав журналістам сеньйор Зіко. — Гадаю, варто було запросити до розмови арбітра.
— Чи задоволені ви європейським турне вашої команди?
— Якщо відкинути емоції, то загалом задоволений.
Представники ЗМІ не забарилися «настукати» на Зіко Олегу Блохіну, який прийшов на репортерський «допит» другим:
— Кожний тренер реагує на результат по-своєму. У нас також не завжди задоволені суддівством. Думаю, що ми переважали збірну Японії насамперед у бажанні, а також за моментами. Суперник побудував гру на контратаках. Кілька моментів, якщо їх так можна назвати, в них було. Те, що гра моментами була жорстка і навіть груба, — наслідок стану поля. Негода не сприяла грі. Втім, я задоволений самовіддачею команди. Хоча окремі моменти треба поліпшувати.
— Може так статися, що Японія буде суперником нашої команди в Німеччині...
— Що буде на чемпіонаті світу — то не сьогоднішня розмова. А поки що японці були для нас гарним спаринг-партнером. Ми мали нагоду ближче познайомитися з азійською школою футболу. Ми вже почали збирати інформацію на всі збірні.
— То чи вже відомо, з якою збірною матиме спаринг збірна України у листопаді?
— Поки що ні. Коли відверто, то я не маю великого бажання грати в Києві 16 листопада. Особливо якщо погода буде така, як оце сьогодні. Та й вивозити команду кудись на 48 годин заради товариського поєдинку наприкінці сезону, гадаю, недоречно...
 

P. S. Учора в Ньоні (Швейцарія) відбулося жеребкування пар стикових матчів за право виходу до Євро-2006
(U-21). Збірна України проведе два поєдинки з командою Бельгії (12—16 листопада, перший матч вдома). Склад решти пар: Англія—Франція. Сербія та Черногорія—Хорватія. Росія—Данія. Чехія—Німеччина. Словенія—Нідерланди.  Угорщина—Італія. Швеція—Португалія.