За вісім місяців нинішнього року державний бюджет перевиконано. На цьому наголосив міністр фінансів Віктор Пинзеник під час засідання консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України. У цьогорічному бюджеті зростання доходів місцевих бюджетів було закладено на рівні 15 відсотків, нині вони становлять 28 відсотків, зазначив міністр. Втім, перші пропозиції до держбюджету 2006 року, отримані Мінфіном, засвідчують, що запити значно більші, ніж реальні можливості. «Нам потрібно зрозуміти, що є певний ресурс, і всі рішення мають у нього вкладатися».
«Якщо все так добре, як доповідає Віктор Пинзеник, тоді чому на місцях усе так погано?» — поцікавилася Катерина Фоменко, голова підкомітету з питань місцевих бюджетів профільного комітету ВР. Приміром, досі зберігається тенденція погіршення стану місцевих бюджетів, вони перетворилися на каси з виплати заробітної плати. Цього року ці виплати, за попередніми розрахунками, становитимуть 73 відсотки, а наступного — 80 відсотків. Тож, на переконання Катерини Фоменко, слід переглянути підходи до формування видаткової частини місцевих бюджетів. За словами народного депутата, доходи, які мають йти на самоврядні функції, витрачаються на виконання делегованих державою повноважень.
Так, за її словами, 75 відсотків коштів, які мають використовуватися на самоврядні функції, пішли на фінансування освіти, охорони здоров’я, культури тощо. «Тому й виникають питання про жахливий стан житлово-комунального господарства і якість доріг», — зазначила Катерина Фоменко. Та, попри запевнення, що головний фінансовий документ країни 2006 року формуватиметься на цілком нових засадах, він формується на принципах попередніх бюджетів.
— Цю ситуацію треба переглянути, — переконана голова підкомітету, — сформувавши бюджет країни за принципом знизу догори.
Присутня на засіданні Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла, що буде враховано всі пропозиції парламентського комітету і консультативно-дорадчої ради. За її словами, у найближчі кілька днів буде створено робочу групу, яка, врахувавши зауваження, готуватиме проект бюджету до розгляду у ВР. У тому, що бюджетний процес розвиватиметься непросто, переконаний Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Оскільки, за його словами, йдеться, по-перше, про головний фінансовий документ країни, а по-друге, наближається передвиборна кампанія. До того ж, зазначив Володимир Литвин, запити перевищують можливості. Водночас Голова Верховної Ради переконаний, що для успішного формування бюджету потрібна спільна і плідна співпраця парламенту і уряду.