В Україні вводяться в дію нові граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку, затверджені Національною комісією з питань регулювання зв’язку, погоджені Федераціями профспілок та роботодавців України, зареєстровані в Міністерстві юстиції України.
Граничні тарифи запроваджуються в два етапи:
на першому етапі (з 01.09.2005 р.) вводяться в дію нові тарифи на послуги з пересилання простої письмової кореспонденції;
на другому етапі (01.11.2005 р.) — на послуги з пересилання рекомендованої письмової кореспонденції та посилок.
Тарифи на універсальні поштові послуги не змінювалися з 2002 року, тобто впродовж трьох років. Водночас за цей період загальний індекс цін виробників зріс в 1,6 разу, мінімальна заробітна плата збільшилась у 2,5 разу, різко зросли ціни на пально-мастильні матеріали. Вказані фактори призвели до значного зростання витрат підприємства і збитковості універсальних послуг, тобто до ситуації, коли тарифи не покривають фактичну собівартість надання послуги.
Тарифи, що вводяться, оптимізовано таким чином, щоб наблизити їх розмір до собівартості надання універсальних послуг. Можна виділити такі основні зміни до тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку:
Пересилання в межах України простої письмової кореспонденції (листи, бандеролі) — тарифи підвищено у середньому на 50 відсотків.
Зокрема, тариф на пересилання простого листа вагою до 20 г, тобто на послугу, питома вага якої в універсальних послугах становить близько 70 відсотків, підвищено з 45 до 70 коп.; бандеролі вагою до 100 г — з 65 коп. до 1 грн.
Майже вдвічі підвищено тариф за пересилання посилок у межах України, а також листів до країн СНД.
Дещо підвищено тарифи за пересилання до країн СНД бандеролей. Наприклад, з 53 до 73 центів зросте плата за пересилання наземним транспортом бандеролі вагою до 100 г.
Водночас вартість пересилання простих та рекомендованих листів до країн далекого зарубіжжя залишається без змін.
Оптимізація тарифів є вкрай необхідним кроком для УДППЗ «Укрпошта», оскільки зменшує збитки підприємства. Зростання доходів від упровадження нових тарифів враховано у фінансовому плані підприємства на 2005 рік, при цьому передбачено спрямування коштів на збільшення заробітної плати працівників поштового зв’язку. Насамперед це стосується 47 тис. листонош. Складні, почасти небезпечні умови їхньої праці потребують навіть більшої підтримки, ніж можна забезпечити за рахунок нинішнього введення нових тарифів.
У цілому запровадження нових тарифів сприятиме стабільній роботі УДППЗ «Укрпошта», забезпеченню дієздатності мережі поштового зв’язку, підвищенню якості надання послуг, збереженню їх доступності на всій території України.

Прес-служба УДППЗ «Укрпошта».