«Кажуть, все можна вирішити миром, «полюбовно», якщо буде згодна друга сторона, тобто голова фермерського господарства. Поки що згоди немає. За свою правду люди готові боротися і обіцяють дійти до Києва». Так закінчували ми розповідь про ситуацію, яка виникла після реформування кооперативу в фермерське господарство в селі Голоскове Кривоозерського району на Миколаївщині, коли виявилося, що власником господарства «Україна» вже є не селяни, а голова господарства Лариса Руденко («ГУ» за 17.06.2005 р.). Але до Києва дійшли не селяни, а голова. Правда, відповідь Верховного Суду України виявилася невтішною: «У задоволенні касаційної скарги Руденко Лариси Семенівни відмовити». Чи не після цього Лариса Семенівна знайшла в Києві ще одну адресу — редакції, бо десь за два тижні після прийняття ухвали ВСУ ми отримали листа, де пані Руденко зазначила: те, що ми написали, не відповідає дійсності. Оскільки матеріал базувався на судових рішеннях, ми ніяк не можемо знайти відповіді на запитання — чому рішення суду досі не всі сприймають як об’єктивну, реальну подію? Однак надати слово Ларисі Семенівні ми все-таки вирішили.

«Реформування кооперативу проходило відповідно до Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» від 3 грудня 1999 року, — пише Л. Руденко у своєму листі. — Всім колективним господарствам та їх членам забезпечувалося право вільного виходу із земельними частками (паями) і майновими паями та створення на їх основі приватних (приватно-орендних) підприємств, селянських (фермерських) господарств, господарських товариств, заснованих на приватній власності. Керівникам і спеціалістам сприяли у реорганізації зазначених підприємств та створенні на їх базі приватних формувань. У процесі реформування враховувалася кредиторська заборгованість СГВК «Україна», в результаті чого майновою комісією було виділене майно для погашення заборгованості на загальну суму 1296928 гривень (млин, автокран...). Це майно згідно з актом було передане правонаступнику —ФГ «Україна». Все інше майно було розпайоване між членами кооперативу. Фермерське господарство уклало з усіма бажаючими договори оренди земельних ділянок та майна, які були зареєстровані у відповідності з чинним законодавством».
Далі Л. Руденко підтверджує, що відбувся суд, який визнав документи про реєстрацію ФГ «Україна» недійсними, наказавши скасувати його державну реєстрацію. «Головою комісії з питань припинення юридичної особи ФГ «Україна» було призначено Л. Руденко. Спеціальним органом, який проводить ліквідацію, — продовжує свій лист голова, — є ліквідаційна комісія, що має особливий статус і тільки їй властиві повноваження. Законом не визначається така процедура ліквідації підприємства, як «... вирішення миром, «полюбовно» при згоді голови фермерського господарства».
Тим часом адвокат голосківців Людмила Дідурик журиться з того, що «так складаються обставини і залишається дедалі менше надій для «полюбовного» вирішення цього конфліктного питання». Рішення суду відносно скасування державної реєстрації фермерського господарства «Україна» не виконане дотепер. Державна реєстрація фермерського господарства «Україна» не скасована, а рішення, між іншим, набуло чинності ще 7 квітня цього року. Відповідно до ст. 14 Цивільно-процесуального кодексу України рішення суду або судді, що набрали законної сили, є обов’язковими для всіх органів, підприємств, установ, організацій, службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України. Однак у нашому випадку посадовим особам держадміністрації незрозуміло, як виконувати рішення, що постановлено судом, в частині скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності, що утворений в порядку реорганізації з грубими порушеннями чинного законодавства. Створюється враження, що людські проблеми в районі нікого не хвилюють. В провадженні суду перебуває чергова скарга селян вже на дії посадових осіб, а саме голови райдержадміністрації та державного реєстратора».
Певно, голосківцям ще довго доведеться гомоніти, і не лише в суді. От тільки не хочеться, щоб за правдою селянам таки довелося йти до Києва. «Голос України» слідкуватиме за розвитком подій і обов’язково розкаже, чим закінчиться ця історія.