Втрати надходжень до бюджету Вінниччини від зруйнованої цукрової галузі планують компенсувати за рахунок збільшення видобутку іншого «білого золота» — каоліну

Для довiдки. На Вінниччині міститься найбільше в Європі родовище каоліну. Воно розташоване на околиці села Глухівці Козятинського району, де на глибині від чотирьох до 60 метрів є розвіданих 56 мільйонів тонн цінної гірської породи. Крім того, ще 200 мільйонів тонн становлять запаси каолінової руди. Спеціалісти кажуть, що їх вистачить щонайменше на 300 років інтенсивного видобування. Назване родовище експлуатується з 1901 року.
Каолін — матеріал для виробництва 60 найменувань продукції в керамічній, фаянсово-порцеляновій, парфумерній, гумотехнічній, хімічній та інших галузях. Його застосовують також для виробництва скла, паперу і картону, сухих будівельних сумішей тощо. Особливістю глуховецького каоліну є його надзвичайна білизна і присутність у ньому багатьох корисних компонентів. На місцевому гірничо-збагачувальному каоліновому комбінаті з видобутої сировини виготовляють каолін сухого збагачення (із вмістом вологи 0,5%) і мокрого збагачення (10—14%%). Майже 80 відсотків продукції підприємство поставляє на експорт. Найбільше — до Росії й Білорусі, а також до Прибалтики та країн далекого зарубіжжя — Туреччини, Італії, Чехії, Єгипту, Польщі, Угорщини, Сирії. Нині працюють над тим, щоб вийти на ринки Алжиру, Ірану й Тунісу.
У процесі збагачення каоліну утворюється похідний продукт — кварцовий пісок. Для його фракціонування виготовили спеціальну установку продуктивністю 20 тонн піску на годину. Таким чином забезпечили (на 70 відсотків) вітчизняний ринок кварцовим піском марки ПФК, який має великий попит, бо використовується для очищення води.

Після простою й запустіння


Корпорації «Українські будівельні матеріали», до складу якої нині входить комбінат, довелося відновлювати виробництво після 15 років його занепаду. Сліди великої руйнації дотепер видно неозброєним оком: напіврозвалені будівлі, занедбана територія... Ще важче було повертати довіру споживачів, які вимагали небагато — систематичних поставок продукції і стабільної ціни. Попит на каолін нині як ніколи великий, оскільки на піднесенні будівельна галузь, розширюється виробництво кераміки й сантехніки, зростає потреба у папері й картоні... «Каолін для таких галузей справді на вагу золота», — каже голова правління ЗАТ «Глуховецький гірничо-збагачувальний каоліновий комбінат» Володимир Заболотний. Це з його ім’ям пов’язують відновлення виробництва. Уже декілька років він, киянин, більше часу проводить у Глухівцях, аніж у столиці.


Під чесне слово Заболотного


Нещодавно на комбінаті урочисто ввели в дію нову автоматичну технологічну лінію з виготовлення збагаченого мокрого каоліну потужністю 50 тисяч тонн продукції на рік. Монтаж обладнання німецького виробництва здійснювали робітники підприємства під контролем фахівців німецької фірми AKW з Баварії. Перші кілограми отриманої на ній продукції стали... сувенірними: виробничники передали їх до обласної держадміністрації. А першу тонну відправлять до Білорусі, на мінський завод «Кераміт», відомий своєю керамічною плиткою, що має значний попит і на українському ринку.
Партнери з Туреччини, повідомили на комбінаті, внесли оплату авансом на один рік наперед. Під чесне слово Заболотного. Це радує, бо виходимо на світовий ринок не лише з якісною продукцією, а й з новим рівнем довіри до наших підприємців. А вона, довіра, на Заході дорожча будь-якої продукції. Про це говорив представник Туреччини, який взяв участь в урочистостях з нагоди відкриття нової лінії. Крім нього, прибули партнери з Німеччини, Чехії, Росії, Білорусі.
До кінця 2006 року планують запустити ще три аналогічні лінії. Загалом на першому етапі реконструкції затрати становитимуть 26 мільйонів гривень. Виробництво збагаченого мокрого каоліну сягне рекордної для комбінату позначки — 200 тисяч тонн на рік. Але й це ще не все. У 2008 році на комбінаті, згідно з планом реконструкції, завершать будівництво заводу з виготовлення каоліну сухого збагаченого спеціально для целюлозно-паперової галузі. Його проектна потужність — 80 тисяч тонн на рік з розширенням виробництва до 160 тисяч тонн у 2012 році.


Від трьох телефонних номерів — до трьох тисяч


Модернізацію комбінату, за словами голови правління корпорації «Укрбудматеріали» Анатолія Безуха, затіяли насамперед з метою збільшення видобутку й збагачення каоліну. Гріх не скористатися зростаючим попитом на «біле золото». Навіть терміни окупності нового обладнання керівника корпорації цікавлять менше, ніж збільшення поставок. Анатолій Вікторович десять років працював у Німеччині. З власного досвіду знає, що таке конкуренція на світовому ринку. «Треба ловити вітер у напнуті вітрила, інакше це зробить хтось інший...» Неспроста корпорація придбала ще одне родовище каоліну за десять кілометрів від Глухівців, у Житомирській області.
У Глухівцях кажуть: підприємці заслуговують на добре слово тим, що не замикаються за стінами комбінату. Їхнім коштом у селі прокладено дорогу, вирішено болюче питання телефонізації. Донедавна, уточнили в сільраді, на 4 тисячі мешканців було лише три телефонні номери. Введена в дію цифрова АТС на 500 номерів дає можливість розширення її до 3 тисяч. Тобто до кожної оселі можна підвести телефонний зв’язок. Перелік добрих справ, зроблених на кошти комбінату, доповнив голова Козятинської районної ради Валерій Стахов. За його словами, підприємство є найбільшим платником податків у районі.
Коментар заступника голови Вінницької облдержадміністрації кандидата економічних наук Валерія Коровiя:
— Даний проект є пріоритетним для області, бо дасть можливість компенсувати втрати до бюджету від зруйнованої цукрової галузі. Інвестиції в каолінове виробництво сприятимуть розширенню структури промисловості. Ми ведемо переговори з однією польською компанією, відомим у світі виробником керамічної плитки, сантехніки і ванн, про можливість будівництва у Вінниці заводу з виготовлення сантехніки й керамічної плитки. Тобто продукції, основною сировиною для якої є каолін. Вартість даного інвестиційного проекту — приблизно сто мільйонів євро. Якщо його вдасться втілити у життя, область отримає ще одного потужного платника податків, що стане в один ряд з діючими в нас компаніями «Nemіroff» та «Поділля-ОБСТ», найбільшими наповнювачами бюджету.


Вінницька область.