Комітет з питань національної безпеки розглянув депутатський запит народного депутата Володимира Аніщука стосовно ліквідації одного з найстаріших навчальних закладів України — Одеського інституту Сухопутних військ (йому 140 років). До того ж комітет отримав численні звернення з цього приводу від ветеранів інституту, Одеської міськради, облдержадміністрації, інших організацій міста.
Рішення про ліквідацію навчального закладу було прийнято Кабінетом Міністрів України (постанова від 26 травня 2005 року №381) за поданням Міністерства оборони України в рамках здійснюваних у державі заходів щодо оптимізації мережі вищих військових навчальних закладів і військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України.
Однак народні депутати вважають, що під час ухвалення цього рішення не було повною мірою враховано всі обставини. До того ж вони переконані, що Львівський військовий інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного, який має стати базовим навчальним закладом Сухопутних військ ЗСУ, не має достатнього досвіду підготовки військових фахівців за спеціальностями сухопутних військ, відповідних кафедр, навчально-матеріальної бази тощо. А це може негативно позначитися на якості підготовки військових кадрів командного профілю.
Народні депутати також звертають увагу на неясність того, як вирішуватимуться, у разі ліквідації Одеського інституту, питання про використання його унікальної навчальної бази, інфраструктури, земельних площ. Тож комітет пропонує Кабінету Міністрів переглянути це питання з урахуванням усіх обставин.


Інформаційне управління апарату ВР.