Наприкінці вересня військові авіатори разом з представниками інших видів ЗС України візьмуть участь у великомасштабних навчаннях «Реакція-2005». Підготовкою до них стануть льотно-методичні збори підрозділів бомбардувальної і винищувальної авіації.

Особливого значення військові льотчики надають практичним пускам бойових ракет класу «повітря—повітря». Їх здійснюватимуть в акваторії Чорного моря. Головнокомандувач Повітряних сил генерал-полковник Анатолій Торопчин запевнив, що до виконання цього завдання льотчики ставляться з особливою відповідальністю. Пуски ракет проводитимуть під суворим контролем фахівців і з дотриманням усіх інструктивних вимог, щоб уникнути будь-яких помилок, одна з яких, як відомо, призвела до людських жертв.
За словами головнокомандувача, проведення інтенсивних бойових навчань стало можливе завдяки забезпеченню підрозділів потрібною кількістю пального. Так, протягом лише одного тижня у трьох авіагарнізонах — Миргородському, Старокостянтинівському та Бельбекському — було здійснено понад 60 заходів бойової підготовки: тактичне бомбометання, ведення розвідки, стрільба некерованими авіаракетами, проведення умовних боїв у повітрі тощо.
Уперше за багато років відновлено підготовку вертолітників. Створено підрозділ для ведення рятувальних робіт у будь-яку пору дня і ночі, незалежно від погодних умов. Авіатори також здійснюють вишкіл на предмет участі в антитерористичних операціях. До слова сказати, підрозділи ПС цілодобово «прикривають» з неба майже 800 військових і цивільних об’єктів.
Починаючи з наступного року, в авіації розпочнуть масштабну модернізацію літальної техніки. Трохи більш як два мільярди гривень передбачено на це у Державній програмі розвитку ЗС України. Що характерно, їх освоюватимуть на вітчизняних авіазаводах. Процес модернізації плановано провести протягом наступних п’яти років. Оновлені літаки підніматиме в небо нове покоління льотчиків. Серед них нинішні випускники льотного факультету Харківського університету ПС. Загалом лави цього виду ЗС поповнять у 2005 році 500 молодих офіцерів. Як стверджує А. Торопчин, в авіації зостануться лише ті, хто остаточно зробив вибір на користь армії. Тим, хто помилився у своєму виборі, Міноборони дозволило залишити службу. Після закінчення училищ їм присвоїли звання лейтенантів запасу і видали дипломи цивільного зразка.
...Найкращими побажаннями для льотчиків були і залишаються слова про те, щоб кількість зльотів у небо відповідала такій же кількості щасливих приземлень. Кажучи їх цього дня своїм побратимам, головнокомандувач ПС водночас запрошує усіх бажаючих взяти участь у днях відкритих дверей, що проходять нині у всіх авіапідрозділах. У Вінниці, на території штабу Повітряних сил, де просто неба розмістився музей авіації, відвідувачам покажуть новий експонат — пускову установку зенітно-ракетного комплексу «Круг». Ще донедавна на полігоні «Чауда» з неї проводили бойові стрільби (вона могла уражати повітряні цілі на висоті від 15 метрів до 25 кілометрів і на відстані від 7 до 50 км). Решта 27 експонатів викликає ще більше захоплення. Уже хоча б тому, що в кабінах колишніх бойових літаків і гелікоптерів дозволяють посидіти будь-кому.

Вінниця.