У вересні в Києві має відбутися перше засідання Міждержавної українсько-туркменської комісії під головуванням глав двох держав. Про це повідомив туркменським ЗМІ посол України в цій країні В. Майко. Він також зазначив, що лише за перше півріччя обсяг товарообороту між Україною і Туркменією становив 1181,6 мільйона доларів, що на 272 мільйони більше, ніж за такий само період торік. Це дало змогу нашій країні вийти на перше місце серед держав — торгових партнерів Туркменії.

Водночас президент Туркменії Сапармурат Ніязов на засіданні свого уряду, що транслювалося по національному телебаченню, заявив про створення держкомісії з розслідування обставин незаконного постачання 500 млн. куб. м газу в Україну в 2003 році. «Україна зараз повідомляє нам, що в 2003 році в них було 500 млн. кубометрів газу зайві? Як ми могли їм дати зайві 500 млн.? Це ж чимало. Хоч би хто це був, вони здійснили зловживання», — підкреслив туркменський президент. «Вони питають, як утворився цей газ? Це треба обов’язково дізнатися». Треба й тут розслідувати.
Нагадаємо, що Служба безпеки України в рамках кримінальної справи «за фактом контрабандного ввезення весною 2003 року туркменського природного газу на територію України» проводить своє розслідування. У зв’язку з цим у офісі «Нафтогаз України» вже було проведено обшуки. Результати розслідування поки що не розголошуються. Тож невідомо, чи вдасться знайти і покарати винних. Можливо, спільними з Туркменистаном зусиллями це вийде.
А тим часом згідно з угодою про поставки туркменського газу в Україну на 2002—2006 роки Україна щороку закуповує 36 млрд. куб. м газу.