Верховна Рада України та її Голова Володимир Литвин здійснюють значну зовнішньополітичну роботу. А парламентська дипломатія відіграє дуже велику роль у зміцненні позиції й авторитету нашої держави. На цьому наголосив міністр закордонних справ Борис Тарасюк під час сьомої наради з керівниками закордонних дипломатичних представництв України.

«Саме Верховна Рада, — зазначив Володимир Литвин, —дала взірець не тільки для пострадянського простору, а й для світу, як шляхом політико-правових рішень можна вийти із безнадійно глухого кута. Ми розв’язали руки суддівській системі для прийняття рішення про проведення третього туру виборів Президента. Саме тут знайдено компроміс».
Водночас, переконаний глава парламенту, потрібні не слова, а справи. І енергію спрямовувати на досягнення внутрішніх завдань та європейських стандартів. Головну увагу приділяти економіці, подоланню корупції й утвердженню демократичних засад. Необхідні передумови для розвитку країни, за словами Голови ВР, — консолідація і повна підтримка суспільними силами дій влади. А ще — розуміння того, що ми маємо служити Україні, а не вождям.
Володимир Литвин зазначив, що він підтримує ідею збільшення фінансування МЗС та прийняття законодавчих актів, які стосуються зовнішньополітичної присутності України.
Не раз саме завдяки парламентським делегаціям теплішали стосунки України з іншими державами. «Можливо, — припустив Володимир Литвин, — саме ті події, які передували президентським виборам, призвели до того, що ВР стала відігравати помітну роль у парламентській дипломатії».
А про плідний міжнародний діалог, який веде Верховна Рада ІV скликання, свідчить хоча б така статистика: з 2002 року відбулося 24 офіційні візити парламентських делегацій в зарубіжні країни, 14 робочих візитів заступників Голови ВР. У парламенті, як повідомив Володимир Литвин, побували 379 парламентських, урядових та інших делегацій. До України здійснили 39 офіційних і робочих візитів голови парламентів та міжнародних організацій. Ми вийшли на новий рівень співпраці: дво-, тристоронні асамблеї і комісії. З Росією, Литвою, Грузією, Польщею та іншими країнами. «Маємо групи дружби з 75 країнами, — зазначив Голова ВР. — Ми за співпрацю, але в рамках Конституції України».