Святкування 14-ї річниці незалежності розпочалося молебнем за Україну в Національному заповіднику Софія Київська. Участь у ньому взяли керівництво держави та представники релігійних конфесій країни. Після молебну Президент Віктор Ющенко з родиною, Голова Верховної Ради Володимир Литвин та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запалили свічки біля ікони Пресвятої Богородиці. Потому керівництво країни, члени уряду та лідери релігійних громад поклали квіти до пам’ятників князю Володимиру, Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському.
Затим керівники держави приєдналися до святкування на Майдані незалежності, де тривав концерт «Во славу України», участь у якому брали представники всіх регіонів країни. Сам майдан, святково прикрашений, до речі, за вбранням був схожий на майдан часів інавгурації.



— Сьогодні ми вшановуємо найбільше творіння української нації — незалежну і вільну Українську державу. Чотирнадцять років тому ми утвердили своє право бути господарями у власному домі, — зазначив Віктор Ющенко у вітальному слові на Майдані. — Я пишаюся нацією, до якої маю честь належати. Нам вистачило сили і єдності зробити цей незворотний крок. Ми обрали державність як призначення для своєї землі і як талан для кожного з нас. Наш вибір не міг бути інакшим, бо за плечима в нас, як янголи-охоронці, стоять наші великі предки. Вони залишили нам не лише рядки в літописах. Від них ми успадкували духовну силу і особливу українську ідентичність, народжену у славі, трудах і терпінні багатьох поколінь, — наголосив він.
Водночас керівник держави звернувся до уряду з проханням дати поштовх для розвитку високих технологій і пообіцяв оголосити 2006 рік роком села. Як зазначив Президент, вдале поєднання економічних і соціальних пріоритетів є формулою сучасної економіки, котра заохочує сильних і підтримує слабких. На його думку, щоб підтримати такий баланс, необхідна чітка логіка дій і чіткі довготривалі орієнтири. Першим з таких орієнтирів є високі технології, вважає він.
Проте несподіваним виявилося звернення гаранта Конституції до Верховної Ради — збільшити прохідний бар’єр до парламенту під час виборів. Він зауважив, що в листопаді минулого року вийти на Майдан людей здебільшого змусила застаріла політична система в державі. На його переконання, нині необхідний механізм, який дасть громадянину важелі контролю над владою, впливу на її рішення для відстоювання своїх інтересів.
Потім відбулося вручення державних нагород у Маріїнському палаці. З нагоди 14-ї річниці незалежності України та за значний особистий внесок у соціально-економічний, науковий та культурний розвиток нашої держави, за активну громадську діяльність державними нагородами відзначено 781 українця. Президент також присвоїв звання Герой України (посмертно) лейтенантові Олексію Бересту, який у 1945 році встановив прапор перемоги над рейхстагом, та письменникові Олесю Гончару. Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння звання Герой України з врученням ордена Держави (посмертно) журналістові Георгію Гонгадзе.
Згодом керівництво держави влаштувало офіційний прийом з нагоди 14-ї річниці незалежності України в заповіднику Софія Київська. На прийом було запрошено понад тисячу гостей, серед яких відомі політичні, громадські та культурні діячі, урядовці, народні депутати, релігійні лідери, представники дипломатичного корпусу, науковці, журналісти, артисти, спортсмени.
«Ми діти славного козацького роду і будемо йти вперед без відпочинку та зупинок. Адже дорогу здолає той, хто йде» — такими словами закінчив свій виступ глава держави.
А на Майдані незалежності тим часом тривав концерт «Схід і Захід разом». Завершилося свято традиційним феєрверком.
 

Вшанували борців за волю і звитяжців праці


У Вінниці відзначення 14-ї річниці незалежності України розпочалося з покладання квітів керівниками області та представниками громадськості до пам’ятників і меморіальних знаків борцям за волю — поету-земляку Василю Стусу, січовим стрільцям, жертвам голодомору, політичних репресій — та до меморіалу Слави. Барвисті букети уквітчали пам’ятну дошку на будинку, де свого часу перебував уряд УНР.
Данину шани вінничани віддали тим, хто нині звитяжною працею зміцнює незалежність держави — на майдані Стуса відкрито Дошку пошани «Праця і звитяга вінничан». За традицією, перед початком урочистих зборів у Центральному парку культури та відпочинку відбувся фестиваль світлиць усіх районів області «Роде мій славний, український». Свої агітмайданчики представили осередки політичних партій і громадських організацій.
Увечері небо над Вінницею спалахнуло чотирнадцятьма залпами святкового салюту.


Тепер Тисменицю і возом об’їдеш


Об’їзну дорогу завдовжки майже 8 кілометрів урочисто відкрито в Тисмениці, що біля Івано-Франківська. Дорогою життя назвав її голова ОДА Роман Ткач, бо тепер весь важкий великогабаритний автотранспорт уже не їхатиме через місто, забруднюючи повітря викидами. Тисменичани мріяли про таку дорогу давно. Будівництво її розпочато ще 15 років тому, та лише тепер вдалося завершити довгобуд. Ця магістраль — не єдиний подарунок до Дня незалежності. В обласному центрі відкрито нову вулицю Надрічну, а мешканці сіл Акрешори і Текуча Косівського та Межигірці Галицького районів отримали в свої оселі газ.


Поштовики і тут не підкачали


У переддень свята 20 інвалідів повернулися з Ужгорода до своїх домівок на «Тавріях», які вручив їм голова облдержадміністрації Віктор Балога. Прикметно те, що придбано ці машини на кошти меценатів.
На Верецькому перевалі, на межі Закарпатської та Львівської областей, відбувся мітинг-реквієм. Тут вшанували пам’ять захисників Карпатської України — січових стрільців, котрі були розстріляні після відомих подій на Красному Полі під Хустом.
У Закарпатському музеї народної архітектури і побуту відкрито фотовиставку «Моя революція».
Своєрідно відзначили День незалежності закарпатські поштовики. Перед початком урочистих зборів з Ужгорода до Мукачевого вирушила велопошта. Хлопці-зв’язківці в такий спосіб доставили поштові листівки з обласного центру до другого за величиною міста Закарпаття. Не став на заваді й рясний дощ. За словами начальника «Закарпатпошти» Миколи Ростова, нащадки відомого листоноші Федора Фекети, котрому в Перечині споруджено пам’ятник, ще раз довели, що жодні погодні умови не можуть перешкодити виконанню обов’язків листоноші. Найкращих поштовиків пошановано грамотами та іншими нагородами. Долучився до цього й «Голос України». Тим, хто докладає найбільше старань до популяризації й передплати нашої газети, видали грошові премії.
Завершилося свято на площі Поштовій, де розташований будинок Ужгородської міської ради, святковим феєрверком і концертом.


Богданову гору окупували пластуни


Всеукраїнський юнацький пластовий збір відбувся напередодні Дня незалежності України на Богдановій горі Чигирина. Окрім представників Черкащини, сюди прибули представники Галичини, Донбасу, Криму та інших областей. З їх участю відбувся подячний молебень, який провів владика Іоанн. Після чого, на продовження табірного життя і загартування духу, пластунів було окроплено святою водою та кожному роздано по книжці про героїв Холодного Яру. Наостанку колона пластунів похідним маршем пройшла Богдановою горою, співаючи Гімн України.


Більше було яскравих барв


У Сімферополі представники патріотичної громадськості поклали квіти до пам’ятника Т. Шевченку і без звичних урочистих промов влаштували справжнє народне гуляння з голубами в небі, музиками, танцями, співами, благодійним частуваннями стравами різних національних кухонь та великим святковим концертом. У цей же час біля пам’ятника Леніну група людей під прапорами кількох місцевих партій проросійського напряму протестувала проти НАТО і кримського прем’єра Анатолія Матвієнка, вимагала «негайно приєднати півострів до союзу Росії й Білорусі».
Учні шкіл та інтернатів зустріли свято конкурсом дитячого малюнку: розфарбували похмурі міські стіни й паркани яскравими кольорами, втілюючи своє бачення світлого майбутнього рідного краю.
Ялта зустріла свято спеціальним Днем України, який пройшов у рамках VІ міжнародного телекінофоруму «Разом», творчими зустрічами з зірками кіно, відкриттям виставок «Україна незалежна» та «Місто майстрів», масовими гуляннями на набережній, відвідинами винних підвалів «Масандри» й «Магарача». Всі музеї міста працювали безплатно. На набережній народні гуляння, концерти для любителів естрадної та народної музики тривали до ранку, не обійшлося й без святкового феєрверку.
У Керчі в Палаці культури «Корабел» відбувся гала-концерт, перед міським Будинком культури допізна виступали кращі творчі колективи міста.
Загалом у Криму відбулося майже 100 різноманітних святкових заходів.


Свято починається з кухні


Фестивалем національних кухонь на центральній площі імені Леніна відкрилися в Донецьку урочистості, приcвячені Дню незалежності, Дню шахтаря та дням міста. Представники земляцтв демонстрували кулінарне мистецтво, вироби народної творчості та розважали городян піснями і танцями. Пік святкування припаде на вихідні: заплановані традиційний фестиваль ковальського мистецтва, виставка квітів, карнавал і святковий концерт. У програмі з’явилися і нові розваги: тюнінг-парад автомобілів, дитяча шоу-програма у новому розважальному парку «Городок», показові виступи на роликах і скейтах. На урочистості запрошені представники донецьких земляцтв із Києва та Москви, а також делегації з Ростова, Кутаїсі, Нарви, Вільнюса, Торонто та інших міст, із якими Донецьк підтримує ділові та культурні стосунки.


Разом з громадою річницю незалежності відзначали наші власні кореспонденти Віктор СКРИПНИК, Дарина НАЗАРЧУК, Іван ГУДЗОВАТИЙ, Лідія ТИТАРЕНКО, Віктор ХОМЕНКО, Ліна КУЩ.