Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!
23 серпня 2005 року до мене на особистий прийом прибула делегація директорів, учителів, батьків учнів шкіл Малинського району Житомирської області. Учасники зустрічі поінформували про те, що 17 серпня цього року, тобто за два тижні до початку нового навчального року, мешканці сіл з населенням близько 2020 жителів отримали звістку про рішення Малинської райради щодо закриття п’яти шкіл (у цих школах працюють 60 вчителів, навчаються 250 дітей з перспективою поповнення шкіл ще 80 школярами у наступному та 2007 роках) і переведення дітей, які в них навчалися, до інших шкіл, що, за їх словами, мають гірші умови і до того ж розташовані на значній відстані.
Сільські громади ухвалили рішення не закривати школи і звернулися з відповідним проханням до районної влади. Проте, за словами учасників зустрічі, рішення Малинської райради таки ухвалено всупереч волі людей.
Учасники зустрічі наголосили, що вважають такі дії місцевої влади незаконними, звернули увагу на невиконання восьмого розділу передвиборної програми Президента України, в якому, зокрема, йдеться про відновлення роботи шкіл, клубів, ФАПів у кожному селі, і звернулися з проханням допомогти у розв’язанні цієї проблеми.
Освітяни заявили про свій намір розпочати за будь-яких обставин новий навчальний рік у своїх школах, тим більше, що вони повністю підготовлені до роботи.
Викликає подив і обурення той факт, що йдеться про закриття шкіл, які розташовані в четвертій Чорнобильській зоні.
Звертаюся до Вас, шановний Вікторе Андрійовичу, тому, що подібні випадки є, на жаль, не поодинокими і в інших регіонах України.
Прошу Вас дати доручення призупинити виконання рішень про закриття шкіл у цілому по країні до прийняття узгодженого рішення Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України про виділення коштів для фінансування малокомплектних шкіл.
Маю впевненість, що Верховна Рада України невідкладно, на початку чергової сесії, прийме рішення про заборону закриття шкіл, які функціонували в Україні на час завершення попереднього навчального року.
До речі, подібні дії чиняться і щодо клубів,
ФАПів та інших соціальних об’єктів на селі.


З пошаною Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.