Сьогодні найважливішим для людини є її безпека. А одна з основних складових безпеки в сучасному світі, де дедалі частіше скоюють терористичні акти, — ідентифікація фізичних осіб, створення для терористів перешкод для переміщення по світу. Однієї з таких перешкод є запровадження паспортних документів, надійно захищених від підробки.
Тому в усьому світі великі зусилля — інтелектуальні, технологічні й фінансові докладають для розв’язання питань створення сучасних ідентифікаційних документів. Компанії, що працюють у цій сфері, без перебільшення можна назвати флагманами високих технологій. Їх наявність у тій чи тій країні свідчить про її високий науковий і виробничий потенціал. В Україні одним з таких підприємств є створений у Києві консорціум «ЄДАПС».

За словами генерального директора консорціуму Євгена Павловського, свого часу його учасники прийняли рішення про об’єднання з метою створення передового наукоємного виробництва, що спеціалізується на випуску нового покоління високозахищених ідентифікаційних документів. Одним зі співзасновників підприємств консорціуму стала Національна академія наук України — факт, що говорить сам за себе і підтверджує рівень розроблених тут технологій (деякі з них не мають аналогів у світі).
Консорціум «ЄДАПС» — сучасний виробничий комплекс виготовлення ідентифікаційних документів, створений на базі високотехнологічних українських підприємств. Учасники консорціуму використовують найсучасніше устаткування провідних виробників, кращі технології виготовлення і персоналізації ідентифікаційних документів. Консорціум «ЄДАПС» об’єднує 8 підприємств — лідерів вітчизняного виробництва: Київське підприємство обчислювальної техніки і інформатики (КП ОТІ) — розробка, впровадження, супровід автоматизованих систем, програмного забезпечення, баз даних; спеціалізоване підприємство «Голографія» —розробка, виробництво, впровадження голографічних захисних елементів для захисту від підробки бланків цінних паперів, платіжних карток, інших документів і товарів; «Знак» — виробництво пластикових карток і полікарбонатних сторінок документів; «Поллі—Сервіс» —постачання й обслуговування програмно-апаратних комплексів для персоналізації пластикових карток різного цільового призначення, пластикових документів і документів у вигляді буклетів; поліграфічний комбінат «Зоря» — виготовлення бланків цінних паперів високого ступеня захищеності і поліграфічної продукції; Комерційний індустріальний банк — повний спектр банківських послуг з обслуговування корпоративних і приватних клієнтів, фінансування цільових програм; Державний центр персоналізації документів МВС України — персоналізація документів (буклети, пластикові картки); фірма «3Т» — створення програмного забезпечення, робота з базами даних.
Об’єднання технологій, якими володіють учасники консорціуму, дає змогу вирішувати завдання, пов’язані з повним циклом збирання даних, збереженням і обробкою інформації, виготовленням бланків і різних документів на різній основі. Серед них —виготовлення поліграфічної продукції з використанням графічних і спеціальних елементів захисту (бланки цінних паперів і документів суворої звітності); виготовлення пластикових карток з різною технологією збереження інформації (картки з контактною/безконтактною мікросхемою, з магнітною смугою), різними видами і ступенями захисту (графічна, з використанням захисних фарб, голографічних елементів і інших спеціальних матеріалів), різного призначення (картки ідентифікаційні, платіжні, картки доступу, соціальних пільг, персональні, відомчі посвідчення, дозвільні документи і т. ін.), персоналізація всіх видів документів способом термодруку і лазерного гравіювання.
Нині консорціум — єдиний не лише в нашій країні, а й у всій Східній Європі виробник, що має могутню наукову й технологічну базу, котра дає йому можливість здійснювати, як кажуть під ключ, проекти, пов’язані з: виготовленням бланків і персоналізацією паперових і пластикових документів, виготовленням поліграфічної продукції з можливістю використання додаткових елементів захисту (бланки суворої звітності); виготовленням і персоналізацією пластикових карток; проектуванням, постачанням і налагодженням систем ведення баз даних, супроводом, виконанням функцій адміністратора комплексних інформаційних систем.
Сьогодні у середньоєвропейського мешканця в кишені не менше п’ятнадцяти пластикових карток, починаючи від проїзних документів, дисконтних і кредитних карток і закінчуючи посвідченнями особи. Природно, кожна з них має високу ступінь захисту. Неможливість підробки — головна вимога, що її висувають до таких документів. Найвищий ступінь захисту — в карток, що посвідчують особу. Найближчим часом планується запровадження документів, що фіксують основні біометричні параметри.
Події останнього часу продемонстрували недосконалість старих методів захисту документів. Традиційні ідентифікаційні документи не гарантують безпеки, їх дуже легко підробити, і це використовують і терористи, і організована злочинність. Посилення боротьби з тероризмом потребує забезпечення надійної ідентифікації фізичних осіб і переходу країн світу до нового покоління паспортів, що відповідають вимогам міжнародних стандартів, посилення захисту паспортів від підробок, упровадження методів біометричної ідентифікації.
Консорціум уже сьогодні має необхідні потужності, технології і кваліфікований персонал для випуску подібних документів. У розроблених зразках враховано вимоги не лише захисту документів від підробки, а і збереження конфіденційності розміщеної на них інформації. За винятком необхідного мінімуму, всі інші дані можуть бути занесені у вбудований чіп і зчитані лише на спеціальних пристроях. Іншими словами, стороння людина не зможе скористатися вашими документами, просто переклеївши фотографію.
Для України, що прагне до забезпечення безперешкодного пересування своїх громадян за кордоном, а також до лібералізації візового режиму з країнами Євросоюзу й інших країн світу, запровадження нового покоління паспортів й інших ідентифікаційних документів є актуальним завданням. Запровадження в Україні нових ідентифікаційних документів також сприятиме реалізації заходів, передбачених «Дорожньою картою» з виконання Плану дій Украина—ЄС, що відкриє для України європейську перспективу.
У зв’язку з цим важливим є тісне співробітництво України з міжнародними організаціями, зокрема з Євросоюзом, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і Міжнародною організацією цивільної авіації (ІCAO). У 2001 році Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію №1373 з боротьби з міжнародним тероризмом. Особливу увагу буде приділено посиленню заходів із запобігання фальсифікації офіційних документів, підвищенню їх надійності й уніфікації відповідно до світових вимог.
Консорціум «ЄДАПС» розробив новий український паспорт, що відповідає всім міжнародним стандартам. Пропонований паспорт громадянина України для виїзду за кордон нового зразка розроблявся з врахуванням усіх можливостей найсучасніших технологій. Його головна особливість —машинозчитувальна сторінка, виготовлена з багатошарового полімерного матеріалу — полікарбонату. На полікарбонатну сторінку методом лазерного гравіювання наноситься оцифроване зображення обличчя власника документа, його підпис і основні відомості про нього. Ці само дані наносяться і на спеціальну машинозчитувальну смугу.
Зразки нових українських ідентифікаційних документів, розроблені Консорціумом «ЄДАПС», уже здобули високу міжнародну оцінку Євросоюзу, ОБСЄ і ІCAO.
Україна є однієї з перших країн світу, що готова до запровадження сучасних проїзних і інших ідентифікаційних документів. Тим самим вона однієї з перших виконала умови, що містяться в резолюції Ради Безпеки ООН
№ 1373 від 28 вересня 2001 року, рішеннях Варшавської конференції з боротьби з тероризмом, рішенні ОБСЄ №7/03 від 2 грудня 2003 року «Безпека проїзних документів» і ін.
Консорціум «ЄДАПС» бере участь у роботі технічного комітету ІCAO з розробки стандартів машинозчитувальних проїзних документів, восени 2005 року представники консорціуму візьмуть участь у міжнародній конференції ІCAO з удосконалення паспортних документів.
Крім зразка нового паспорта, консорціум розробив також зразки нового посвідчення водія і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Ці документи також були високо оцінені на міжнародному рівні. «ЄДАПС» — перша українська організація, котру прийняли до конфедерації виробників цінних паперів і постачальників устаткування для їх друку («Інтерграф»), що об’єднує провідних представників цих галузей. «Інтерграф» підтримує постійні контакти з Європейською комісією, Європейським парламентом і Міжнародною організацією праці.
Уже сьогодні консорціум може цілком і вчасно забезпечити потреби України у пластикових картках, у паспортних і інших ідентифікаційних документах. З такими документами, виготовленими за найсучаснішими технологіями, кожен громадянин України почуватиметься захищеною і вільною людиною в будь-якій країні світу.
У консорціумі «ЄДАПС» упевнені, що нові українські ідентифікаційні документи мають бути гордістю кожного українського громадянина, символом України —вільної і демократичної європейської держави. Консорціум «ЄДАПС» — український виробник високотехнологічної продукції, уже завоював авторитет і повагу на міжнародному ринку, готовий брати участь у реалізації проектів створення сучасних ідентифікаційних документів у інших країнах світу.