Нині першочергово треба звернути увагу на духовну складову нашого життя, зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі з президентом Світового конгресу українців Аскольдом Лозинським.

Як повідомив прес-секретар глави парламенту Ігор Сторожук, сторони обговорили основні тенденції суспільно-політичного розвитку України. Йшлося про позитивні наміри щодо розвитку демократії, потреби об’єднання зусиль всіх керівників і лідерів країни, об’єднання суспільства заради процвітання і розвитку держави.
А. Лозинський, вітаючи українців з річницею незалежності, зазначив: ВКУ підготував меморандум із поздоровленнями з нагоди цього свята, адресований Президенту Вікторові Ющенку. Крім того, А. Лозинський торкнувся питання визнання ОУН—УПА учасницею визвольного руху.
На переконання Володимира Литвина, ця проблема не повинна обмежуватися наданням пільг, вона полягає в морально-політичній площині, у статусі. «Було б добре, якби з цього приводу замість декількох різних законопроектів був поданий єдиний урядовий законопроект, який би, до того ж, виявив наявність урядової коаліції під час його розгляду в сесійній залі», — вважає Голова Верховної Ради.
Він зазначив, що суспільне сприйняття цієї проблеми буде об’єктивнішим лише за умови широкого інформування суспільства про історичні реалії.
У свою чергу, А. Лозинський звернув увагу на важливість створення ширших можливостей для голосування в закордонних виборчих округах. На його думку, це можна зробити шляхом збільшення кількості закордонних ділянок пропорційно чисельності виборців у тій або іншій країні. Великої уваги, переконаний президент СКУ, потребують питання розширення і захисту прав зарубіжного українства, яке є невід’ємною частиною українського народу.
Сторони обговорили мовне питання в нашій країні. Володимир Литвин ще раз підтвердив свою точку зору: треба сприяти розвитку всіх мов, однак питання про другу державну мову в Україні не стоїть.