Україна має намір відмовитися від ЄЕП на користь конструктивних двосторонніх відносин з Росією. Вперше в історії україно-російських переговорів міністр економічного розвитку РФ Герман Греф заявив, що він і Росія бачать проект ЄЕП як проект митного союзу, зі створенням єдиної тарифної сітки з імпорту товарів у межах наших кордонів плюс наднаціонального органу. А Київ неодноразово заявляв, що його інтерес до ЄЕП не йде далі бажання створити зону вільної торгівлі, тому у відповідь на відвертість Москви Україна, у свою чергу, була відвертою.

У минулу п’ятницю в Україну на діловий ланч прилетів глава Мінекономрозвитку Росії Герман Греф. До останнього моменту можливість проведення цієї зустрічі була під сумнівом і все-таки вона відбулася. «Головним результатом нашої зустрічі є те, що Україна і Росія вирішили, що вони робитимуть у проекті ЄЕП. Взаєморозуміння було досягнуте повне. Ми переходимо з Російською Федерацією на двосторонній формат. Робимо спеціальний комітет, де розбираємо всі наші двосторонні проблеми і, очевидно, після того, як цей комітет буде створено, Україна відмовиться від участі в ЄЕП», — заявив український міністр. За словами Терьохіна, аналогічний двосторонній формат відносин Україна будуватиме і з іншими учасниками ЄЕП.
«Ми з ЄЕП не виходимо, — пояснив позицію Мінекономіки заступник міністра Андрій Березний. — Ми просто говоримо про те, що в рамках цього проекту напрацьовано дуже багато корисного, що може бути ефективно трансформоване і використане у двосторонньому форматі у відносинах з Російською Федерацією. Наша позиція — це вільна торгівля, а не Митний союз. І те, що напрацьовано в рамках вільної торгівлі, ми спробуємо використати у відносинах з Російською Федерацією».
«Україна у повноформатному ЄЕП ніколи не була, тому нема з чого нам виходити», — заявив «Голосу України» перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко. Що стосується подальшого розвитку двосторонніх відносин, то, на думку пана Бутейка, позиція Києва росіянам добре відома і саме така ясність має допомогти кращому взаєморозумінню між Росією й Україною.
Утім, заява Сергія Терьохіна, так само як і ініціатива Германа Грефа, не є рішенням двох країн. На думку українського політолога Віктора Небоженка, підсумок переговорів у Києві — це певний експромт, за яким стоїть домашня заготовка, або перевірка боєм. Останнє слово щодо участі чи неучасті України в ЄЕП, безперечно, за Ющенком і Путіним. «Не все так просто, — зазначив він в інтерв’ю «Голосу України». — Противникам Єдиного простору в Україні просто щастить, адже Кремль насправді сам до ладу не знає, який формат він хоче від ЄЕП». На думку експерта, за проектом стоять серйозні міждержавні відносини, а Київ і Москва зараз не готові однозначно розставляти всі крапки над «і».


Вл. інф.