Після переробки завезеного до України із Бразилії майже 140 тисяч тонн цукру-сирцю на вітчизняних заводах його збираються передати на зберігання до Держрезерву або продати за давальницькими схемами за кордон.
Про це заявив журналістам міністр агрополітики Олександр Баранівський на Міжнародній конференції з самовідновлюваного ефективного землеробства, яка проходить на базі корпорації «Агро-Союз» (Дніпропетровська область). За словами міністра, щодо подальшої долі імпортованої в обхід закону сировини, він мав розмову з Віктором Ющенком, який і пообіцяв посприяти недопущенню виробленого з неї цукру до торговельної мережі країни, оскільки це призведе до обвалу внутрішнього ринку у вересні, коли з’явиться новий буряковий солодкий пісок. Зробити це ще не пізно, адже, поінформував О. Баранівський, вітчизняні цукрозаводи переробили лише 7,1 тисячі тонн сирцю, на реалізацію до різних областей надійшла 351 тонна тростинного солодкого піску.

Проте у сирцевому скандалі і надалі залишається багато невизначеностей і питань. Який сенс закладати на зберігання до Держрезерву тростинний білий пісок? Адже для українських виробників, звісно, вигідніше, щоб брали їхній. Якщо вивозити за кордон за давальницькою схемою — як здійснюватиметься контроль? І у минулі роки цукор-сирець до країни імпортували переважно за умови подальшого вивезення солодкого піску, але він переважно увесь чомусь осідав на українському ринку. За кадром для пересічних громадян залишаються імена високопосадовців та назви структур, які погріли руки на нинішній сирцевій «афері». «Ви і самі знаєте», — відповів на питання журналістів щодо цього Олександр Баранівський. Як уже писала наша газета, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко свого часу не раз заявляла, що серед заходів, щодо стабілізації ситуації на ринку цукру, передбачається й імпорт цукру-сирцю.