Про це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив у Великих Сорочинцях на Полтавщині, де поділився своїм баченням подій і перспектив країни та парламенту

Проукраїнська коаліція


Глава парламенту відстоює створення у Верховній Раді проукраїнської коаліції, а не «проющенківської, протимошенківської чи проморозівської». Щоправда, нині, переконаний Голова ВР, саме проукраїнська в парламенті є.
А серед головних завдань наступної сесії парламенту, за його словами, — забезпечення прозорих, демократичних і чесних парламентських виборів 2006 року. Крім того, ухвалення державного бюджету та інших законодавчих актів, потрібних для реалізації зовнішньополітичного курсу України та подальшої внутрішньої розбудови країни.
Щоправда, вважає Володимир Литвин, треба «зосередитись на собі і дещо зменшити тон зовнішньополітичної риторики, оскільки ми результату бажаного не отримуємо». Рух у Європу, за його словами, починається з України, виходячи з її можливостей.
Голова ВР переконаний, що можна знайти компроміс під час ухвалення законопроектів щодо СОТ. Однак якщо у процесі розгляду наявного пакета не з’являться інші документи або нові вимоги. Головне, щоб з ухваленням цих проектів Україна не зруйнувала свій економічний потенціал.
Народна партія, яку очолює Володимир Литвин, може піти на парламентські вибори самостійно. «Вона не напрошуватиметься в союзники, коли не буде відповідного бажання», — зазначив лідер НП і наголосив, що потрібно вести переговори на рівноправних засадах.


Зміни в прокуратурі та податковій назріли


Цю радикальну заяву Президента України Віктора Ющенка підтримує і Володимир Литвин. Голова ВР зауважив, що такі висловлювання гаранта Конституції коментувати не можна, оскільки слова глави держави мають силу прямої дії. Водночас Володимир Литвин зазначив, що він не має інформації стосовно конкретних інституцій.
А арешти людей, які відігравали помітну роль на регіональному чи державному рівні, перетворюються, вважає Голова Верховної Ради, на буденне явище. Про затримання колишнього голови Харківської обласної державної адміністрації Євгена Кушнарьова Володимир Литвин дізнався зі ЗМІ. Якщо ця інформація правдива, то такі арешти — «дурість». З таким підходом, вважає Голова ВР, за гратами може опинитися принаймні половина України.


Кроки назустріч


Вони, акцентував увагу Голова ВР, просто необхідні у стосунках України та Росії. А поки що говорять лише про конфлікти. «Нам потрібно зробити відповідні висновки: ми приречені бути сусідами, — переконаний глава парламенту. — І, з урахуванням інтересів Російської Федерації, треба вибудовувати загальну лінію, яка пролягатиме посередині. Поступки мають бути з обох боків». Володимир Литвин зазначив, що, наскільки він може судити зі свого спілкування з російськими політиками, наші сусіди до таких поступок готові. А ми поки що не можемо визначитися. Бо в Україні багато бажаючих бути посередниками в україно-російських стосунках. Однак, за словами Володимира Литвина, посередників не потрібно. Президент України має сам визначати лінію поведінки.


Вл. інф.