Стверджують столичні багатодітні сім’ї — організатори акції «Рукавичка»

Багатодітні мами й тата, змушені, неначе в тій казковій рукавичці, тулитися в маленьких квартирах, взявши за руки й на руки маленьких дітей, вийшли на Софійський майдан столиці. Виклавши з пінопласту контури своїх помешкань у натуральну величину й намалювавши в них все хатнє начиння, вони наочно продемонстрували журналістам, в яких умовах змушені жити.
Сім’я Арсентьєвих має сімох дітей півтора—дванадцятирічного віку. Дев’ять осіб мешкають у двокімнатній квартирі загальною площею 52 «квадрати». Тут також жили батьки й сестра Ірини Арсентьєвої, але «принесли себе в жертву» — змилостивилися над багатодітними родичами й, попри свої права на цю житлоплощу, виїхали з квартири.
 

— Малюкам потрібне місце для гри, кожному зі школярів треба облаштувати робоче місце для навчання, а ми фізично не можемо це зробити — площа не дозволяє. Весь коридор заставлений колясками, кімнати — ліжечками, а чиновники на всі наші звернення відповідають стандартною фразою: «На жаль, немає можливості поліпшити ваші житлові умови»... — розповідає Ірина Арсентьєва. — У черзі на квартиру ми були вже 23-ті, а тепер... 308-мі! Як нам пояснили ті самі чиновники, це результат об’єднання районів і об’єднання багатодітних сімей в одну чергу незалежно від кількості дітей.
Сім’я Малиничів має чотирьох малюків і фактично мешкає в 15-метровій кімнаті комуналки. Адже свого часу, «роз’їжджаючись» з родичами, змогли придбати тільки одну кімнату у трикімнатній квартирі — дві інші по праву належать сторонній людині, з якою доводиться «ділити» мініатюрні коридор, кухню, ванну та вбиральню... Вивісивши план своєї «квартири», Малиничі написали під ним: «У цій кімнаті живуть два космонавти й дві нобелівські лауреатки».
Схоже, що багатодітних соціальна реклама з закликом «Кохаймося!» трохи дратує. Адже вони самі чудово знають, що треба робити, щоб українців побільшало. Тому й висувають альтернативні заклики на кшталт «Дайте нам квартири, і нас буде 52 000 000» та «Державо, створи умови чемпіонам!»
А може, державі ті чемпіони насправді й не потрібні? Як інакше пояснити слова з відповіді чиновників на звернення сім’ї Меркулових, у якій підростає шестеро дітей: мовляв, живете «у великій п’ятикімнатній квартирі», та ще й права наважуєтеся качати! З першого погляду все так і є — квартира таки п’ятикімнатна. Але мешкають у ній ще й чимало інших родичів мами цієї сім’ї: вітчим з дружиною, два брати з власними сім’ями та ще один поки що неодружений брат...
Учасники акції «Рукавичка» планували передати папки зі своїми документами столичному голові. В разі ігнорування їхніх проблем владою вони обіцяють звернутися до міжнародних організацій з проханням провести моніторинг житлових умов багатодітних сімей Києва.