Міністри освіти і науки України і Російської Федерації провели прес-конференцію на тему розвитку і поглиблення співробітництва.

Вони говорили про роль освіти і науки, спільні проекти, співробітництво 40 вузів України із сусідами, перспективи і спільні проблеми. Звичайно, не обійшлося без питання про утиски російськомовного населення. На нього Станіслав Ніколаєнко відповів так: «В Україні майже 600 тисяч дітей вчаться в 1411 школах з російською мовою навчання, у 2109 ЗОШ для 619 тисяч учнів викладають двома мовами». Без коментарів.
У Криму, додам, — 600 російськомовних шкіл, 14 — кримськотатарських і аж 6(!) — україномовних. Як, питається, діти будуть продовжувати навчання у вітчизняних вузах? Чи вони мріють про університети Росії?
Коло інтересів вчених і працівників освіти з роками дедалі розширюється. Підготовка і стажування викладачів, обмін студентами, створення навчальних програм і підручників, науково-дослідна і науково-технічна робота — далеко не повний перелік конструктивної діяльності представників еліти націй. А щоб вони і надалі плідно працювали на благо народів — міністри в присутності пишучої братії і тієї, котра показує, підписали спільну заяву про співробітництво в галузі освіти і науки. Залишилося зовсім мало — реалізувати задумане.