«Здорове серце»


Так називається програма, яку в Долинському районі, що на Івано-Франківщині, зініціював відомий місцевий кардіолог Мирослав Тарнавський. Подібна програма — перша в Україні. Майже 60 тисяч гривень для її реалізації виділили спонсори. Прислужилися добрій справі трудові колективи Вигодського держлісгоспу, теплично-овочевого комбінату, «Укрспецтрансгазу». А депутати районної ради виділили для «Здорового серця» 15 тисяч гривень. За ці кошти будуть придбані периферичні пристрої до системи телекард для семи амбулаторій.
Відтепер хворі не їздитимуть до районного центру, бо інформацію про роботу їхніх сердець Мирослав Тарнавський читатиме на моніторі в центральній лікарні. За допомогою віртуального зв’язку він встановлюватиме діагноз і рекомендуватиме курс лікування. У перевазі нововведення вже пересвідчилися мешканці Великої Тур’ї — одного з найвіддаленіших сіл.


Як із прохачів виховати управлінців


У Долині відбулося заняття сьомої літньої школи в рамках міжнародного форуму «Україна — ХАБІТАТ» та програми ООН. У ній взяли участь понад 40 представників органів місцевого самоврядування з 15 міських, селищних, сільських та районних рад із Запорізької, Чернігівської, Луганської, Хмельницької та Івано-Франківської областей. Тематика літньої школи була присвячена розгляду питань та вивченню проблем у житлово-комунальному господарстві, управлінні комунальною власністю, формуванні бюджету місцевого самоврядування відповідно до державних соціальних стандартів, інвестиційної діяльності.
За словами керівника центру муніципального менеджменту Олександра Затолокіна, Долину обрано для проведення літньої школи не випадково. Два роки тому центр і міська рада розробили спільну місцеву інвестиційну програму розвитку району на 2002—2010 роки, і вона дає результати, про які розповів міський голова Василь Романюк. Долина — потужне промислове місто на Прикарпатті із самодостатнім соціальним розвитком. І забезпечують його управлінці, яких прагне виховувати центр муніципального розвитку.
Учасників літньої школи зацікавило також зміцнення ділової співпраці між Долинським районом та Опольським повітом Республіки Польщі.


Асоціація захищає інтереси громад


У Долинському районі створено асоціацію органів місцевого самоврядування. Це третє в області добровільне об’єднання територіальних громад, в якого спільні і мета, і дії.
Зініціював створення асоціації голова районної ради, член правління Всеукраїнської ради представників місцевого самоврядування Василь Тепчук. А схвалили її сесії сільських, селищної і районної рад. Очолив нове об’єднання старійшина органів місцевого самоврядування сільський голова Іван Чудик — делегат Всеукраїнських зборів представників місцевого самоврядування.
Асоціація бере активну участь у справах територіальних громад. Свідчення цього — пропозиції щодо розвитку туризму і залучення до нього інвестицій, захист соціально-економічних інтересів району під час відведення земель для будівництва магістрального газопроводу Новопсков—Ужгород.

Івано-Франківська область.