— Не збираюся, і, впевнений, мене підтримає партія, виступати в ролі підтанцьовки, виконувати допоміжну роль. Якщо буде рівноправний діалог, то чому б і ні, — так відповів Володимир Литвин на запитання про можливість блокування Народної партії на наступних виборах до парламенту. — Кожна політична сила повинна запропонувати свій вагомий внесок в ту чи іншу коаліцію. Народна партія має використати свої можливості, свій потенціал, щоб наростити свою присутність в українському політичному полі, і паралельно вести переговори. Але я не є прихильником того, щоб пропонувати себе комусь. Я прихильник того, щоб були рівноправні домовленості, які враховували б інтереси кожної політичної сили, а насамперед, і головним чином, щоб вони виходили з інтересів українського суспільства.
Учасників прес-конференції цікавило, як оцінює голова ВР заяви з приводу втрати робочих місць тими посадовцями, що не склали депутатських повноважень, зокрема, секретарем Ради національної безпеки та оборони.
«З приводу сумісників я дав завдання вивчити це питання головному юридичному управлінню, і висновок такий: ці депутати написали заяви ще до набуття чинності зазначеного закону, тож проблема не в сумісниках, а в тому, що немає сесії, яка розглянула б їхні заяви, — зазначив Володимир Литвин. — Це політичні розмови, вони мають під собою політичні підстави, які, я переконаний, зникнуть після першого ж пленарного засідання парламенту».
Голова Верховної Ради пояснив під час прес-конференції і свою позицію стосовно заміни пільг різним категоріям населення адресною допомогою: «Треба виконувати закони, що вже прийняті, і не воювати зі своїми громадянами. Бо нині людина хоч якийсь захист відчуває, а щодо адресної допомоги їй можуть відповісти, що немає грошей в бюджеті».
Під час відвідин області Володимир Литвин побував на Херсонському суднобудівному—судноремонтному заводі ім. Комінтерну, де він оглянув виробничі дільниці. «Свого часу допустили помилку, що позбавили підтримки суднобудівну галузь, треба її виправляти, оскільки значно вигідніше експортувати не метал та сировину, а готові судна», — зазначив голова ВР. В одному з цехів він зустрівся з трудовим колективом, відповів на запитання людей. Суднобудівники вручили високому гостю й подарунок — смугасту матроську тільняшку: «Для мужності, щоб витримували усі бої!»
На зустрічі з представниками місцевого самоврядування, що відбулася в приміщенні Херсонського обласного музично-драматичного театру, Володимир Литвин висловив переконання, що Верховна Рада забезпечить реалізацію закону про місцеве самоврядування «на тих засадах, на яких воно має бути». Не пізніше як у вересні буде прийнято рішення про встановлення «зарплатної сітки» для самоврядних органів, зокрема, підкреслив голова парламенту, про визначення рівня зарплати для сільських голів не нижче середньої зарплати в промисловості.
Оскільки на зустрічі були присутні делегації з усіх районів області, людей, звісно, найперше турбувало питання адміністративно-територіальної реформи. Чи не постраждають від цього люди, чи не забудуть про них, особливо — про сільських трударів, пенсіонерів? «Про людей в селі не забудуть — вибори ж на часі! — пожартував Володимир Литвин. — Утім, переконаний: чим ближче буде до них, тим менше говоритимуть про реформу».
«Не сприймаю я й розмов високопосадовців про те, що вибори будуть брудними, — зазначив Володимир Литвин. — Високі посадовці на те й поставлені народом, щоб забезпечити виконання всіх законів України, в тому числі й закону про вибори, щоб вибори були чесними. А констатація цього — або бажання використати цей ресурс для себе, або демонстрація безсилля. Це не прикрашає людей, які про це говорять. Ми на те й уповноважені, щоб забезпечити виконання закону, і не маємо права на «брудні» вибори. Я запевняю, що все в нас буде так, як того вимагає закон: прозоро і демократично».

Херсон.