«Таких сіл, як Тарасівка, сказали мені, на Херсонщині не більше десятка. А у вас 18 районів, треба, щоб їх було хоча б по три в кожному», — сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з трудовим колективом сільськогосподарського товариства «Іскра», що в селі Тарасівка Цюрупинського району на Херсонщині. І додав: «Мені довелося облітати Херсонщину на вертольоті — можна знімати кадри для воєнної хроніки. Бачу, що не врятують село якнайкраще виписані програми, тож є лише три шляхи розвитку села — гроші, гроші і ще раз гроші».
Господарство, очолюване депутатом обласної ради Віктором Нагребецьким, сьогодні є прикладом того, як у нинішніх умовах діє система реформування в сільськогосподарській сфері. Провідне в області насіннєве виробництво не лише стабільно працює, а й отримує прибутки. Торік, приміром, рентабельність виробництва становила 17,5 відсотка, селяни отримали 1 мільйон 260 тисяч гривень прибутку. Площа власних угідь господарства сягає 4,5 тисячі гектарів, майже половина з них — під зрошенням. Ще три з половиною тисячі гектарів довірили Нагребецькому власники земельних паїв із сусідніх сіл. Вирощують селяни овочі, зернові, соняшник. Лише озимої пшениці цього року зібрали понад 8 тисяч тонн, а її врожайність становить 32,5 центнера з гектара. Сьогодні в «Іскрі» трудяться 400 робітників, середня зарплата — 460 гривень. Вчасно здійснюються усі належні платежі до бюджету. Не кульгає й власна матеріальна база: за останні три роки придбали різної техніки на 6,5 мільйона гривень. Тут також налагоджено переробку сільгосппродукції: стабільно працюють консервний, ковбасний, борошномельний, макаронний цехи, олійниця, пекарня. Щорічно, зазначив керівник «Іскри», на соціальну сферу надають більш як мільйон гривень.
Зустріч відбувалася на подвір’ї школи, куди зійшлося чи не все село. У запитаннях до глави парламенту відчувалася щира турбота за майбутнє нашої держави, що відзначив Володимир Михайлович. Селян цікавило, що матимемо від вступу до СОТ, як Голова ВР оцінює адміністративно-територіальну реформу, чому б Україні не вирішувати питання вступу до НАТО шляхом всенародного референдуму. Після письмових запитань декому, хто стояв ближче, вдалося «втиснути» й усні, приземленіші запитання: коли повернуть заощадження, чому не виконують рішення суду про виплату зарплати?
Перебуваючи на молочному заводі «Родич», що в обласному центрі, глава парламенту ознайомився з одним із найсучасніших харчових підприємств області. За обсягами виробництва завод входить до десятки найбільших підприємств України. Сюди «стікається» молоко з 11 прилеглих районів Миколаївської та Херсонської областей. Для цього обладнано 14 заготпунктів з апаратами для охолодження та лабораторіями якості. Підприємство постійно розширює виробництво, тож лише нинішнього року створено 548 робочих місць.
Під час поїздки Володимир Литвин побував також на суднобудівному—судноремонтному заводі ім. Комінтерну, зустрівся з журналістами, представниками органів місцевого самоврядування, активом Народної партії.
Докладніше про це — в наступному номері «Голосу України».

Херсонська область.