Умови приватизації акцій ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» були сформовані на основі пропозицій самого заводу, направлених Фонду державного майна України 12 лютого 2003 року. Про це повідомив партнер адвокатської фірми «Пукшин і Партнери» Павло Єльник. Фірма представляє в суді інтереси уряду.
Павло Єльник підкреслив, що на момент направлення листа до фонду в лютому 2003 року контрольний держпакет акцій НЗФ перебував в управлінні банку «Кредит-Дніпро», який контролюється бізнесменом Віктором Пінчуком. За словами адвоката, саме на підставі листа НЗФ було сформовано додаткові умови проведення конкурсу з продажу акцій заводу. Зокрема, як зазначив адвокат, в додаткові умови було включено пропозицію, що міститься в листі НЗФ, допускати до участі в конкурсі тільки тих потенційних покупців, які виробляють 350 тисяч тонн феросплавів на рік. Така пропозиція обмежила кількість потенційних учасників конкурсу, зробивши реальною участь в ньому тільки ВАТ «Запорізький завод феросплавів» і консорціуму «Придніпров’я».
Пан Єльник також акцентував, що умови конкурсу надавали право брати участь в конкурсі консорціумам, тобто об’єднанням підприємств, що розширило можливість покупця акцій НЗФ для подальшого їх перепродажу. На думку адвоката, за такою схемою «досить нескладно передати контроль над об’єднанням підприємств будь-яким юридичним особам, зокрема офшорним компаніям».
Нагадаємо, що консорціум «Придніпров’я», близький до корпорації «Інтерпайп», 26 травня 2003 року придбав 25 відсотків держпакета ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» на приватизаційному конкурсі. 15 серпня 2003 року цей консорціум придбав ще один пакет акцій обсягом 25 відсотків плюс 1 акція, сплативши 205,5 мільйона гривень за кожний з придбаних пакетів. Згодом законність приватизації НЗФ оспорювалася в судах, повідомляє УНІАН.