По цеглинці до 10-мільйонної позначки

Монолітні бетонні будинки, напхані ультрасучасними металопластиковими матеріалами, не можуть обійтися без традиційної, «рядової» керамічної цегли. Модернізується устаткування, а технологія залишається незмінною: глина плюс вогонь.

Переяслав-Хмельницький цегельний завод нині найперспективніше підприємство галузі. Повна виробка глиняного кар’єру, планово-збиткове господарювання на початку 90-х років поставили завод на межу банкрутства. Тільки завдяки вмінню колишнього директора заводу Павла Яреми виходити з скрутних становищ завод удалося врятувати. Розробка нового кар’єру, прихід нового інвестора вдихнули в завод нове життя. У 2000 році підприємство вийшло на виробничий рубіж у п’ять мільйонів штук цегли на рік, щорічно збільшуючи випуск на 15—25%. 2005 року досягне 10-мільйонної позначки.
Голова правління АТ «Переяслав-Хмельницький цегельний завод» Олександр Пироговський:
— За минулий рік у завод інвестовано більше 200 тисяч гривень і з початку цього року майже стільки ж. Більше половини грошей йде на розробку нових кар’єрів. Зараз ми користуємося глиною з кар’єру, розташованого за 15 кілометрів від заводу, що позначається на собівартості цегли.
Велика частина нашої цегли (рядова червона цегла—75) йде на індивідуальне будівництво в Переяслав-Хмельницький, Бориспільський райони, частину закуповують столичні будівельні компанії «Познякижитлобуд», «Київміськбуд».
Приємно усвідомлювати: з розширенням виробництва поліпшуються побутові умови робітників. З 80 працівників заводу 70 відсотків — молодь до 35 років. Зарплата 600—1000 грн. для райцентру непогана. У нас згуртований і сильний колектив, який очолює молодий перспективний директор Сергій Павлюк. Керівну команду складають досвідчений, з 30-літнім стажем роботи на заводі головний інженер Віталій Дейнега, наш економічно-бухгалтерський мозок Олексій Благовісний. До професійного свята Дня будівельника наших робітників: Валентина Ратушного, Олександра Зоріна, Віктора Сенаторова, Жанну Зінченко, Олександра Тигипка, Василя Михальченка та інших, — нагороджено почесними грамотами, грошовими преміями й цінними подарунками.
Середньостатистичний завод зумів знайти сили і можливості не загинути, а по цеглинці будувати добробут — свій і країни.