Олександр Гавриш, генеральний директор ТОВ «Кнауф гіпс Київ»:
— Українські будівельники вже переконалися у перевагах гіпсокартонних виробів. Цього року виробимо їх близько 30 мільйонів квадратних метрів. За 5—6 років наш ринок виріс більш ніж у 10 разів. Та основне, чим заслужено пишається колектив, — висока якість продукції. Від появи в Україні міжнародної групи «Кнауф» виграли не лише робітники заводу, а й столиця і країна загалом. Відрахування в бюджети всіх рівнів торік сягнули 30 мільйонів гривень.
Ми подбали про власну сировинну базу на Донеччині. Під неї розроблено інвестиційний проект майже на 50 млн. євро. Вже створено гірничодобувний комплекс, спроможний забезпечити заводи в Києві і Соледарі, а також цементні заводи України високоякісною гіпсовою сировиною (обсяг видобутку може становити до 1 млн. тонн на рік). Наступний етап — будівництво гіпсового цеху, заводу сухих сумішей і заводу гіпсокартонних плит. Донбаський гіпсовий камінь має високий ступінь чистоти — один з найкращих в СНД. Тому будівництво ще одного заводу доцільне і з економічного, і з технологічного погляду.
Та додалися непередбачені турботи. Справа в тому, що проект втілювався на території пріоритетного розвитку. Інвестор мав звільнення від ввізного мита і сплати ПДВ на обладнання, надалі — на 3 роки від податку на прибуток. Це — вагомі чинники, які дають змогу швидко збудувати завод, повернути кредити. Та несподівані переміни в законодавстві України скасували пільги. Такі питання нині вирішуємо на державному рівні, сподіваємося, що матимемо позитивний результат. Адже, справді, є різні інвестори. Тож сумнозвісний принцип одного гребінця недоречний. Потрібен індивідуальний підхід. Звичайно, протягом майже восьмирічної роботи в Україні фірми «Кнауф» не раз доводилося стикатися з певними труднощами, але її керівництво, передусім гендиректор у країнах Східної Європи та СНД доктор Гайнер Гамм, знаходили можливості вирішувати їх конструктивно.