Основна мета змін до закону про вибори народних депутатів — це досягнення максимальної прозорості виборчого процесу, його захищеності від фальсифікацій. На цьому наголосив один з авторів документа — народний депутат Юрій Ключковський після того, як Президент України підписав зміни.

У них враховано досвід проведення минулих виборів глави держави, уточнено повноваження виборчих комісій, порядок формування списків виборців, розгляду скарг, передбачено створення при відповідних органах місцевого самоврядування відділів обліку виборців. Також визначено перелік можливих форм передвиборної агітації, вдосконалено порядок голосування поза виборчими дільницями особами з обмеженими можливостями пересування. Згідно з законом, голосування за відкріпними посвідченнями може проводитися лише на спеціально визначених для цього виборчих дільницях. Крім того, документ запроваджує інститут офіційних спостерігачів на виборах від громадських організацій.

«Формування достовірних списків виборців, яким довіряє суспільство, — наголосив парламентарій, — дуже важливе завдання, і ця робота може розпочатися вже відразу після опублікування підписаного Президентом закону».

До речі, Закон «Про внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» незабаром буде опубліковано в «Голосі України».