Про «зворушливі» стосунки видавничо-поліграфічного центру «Такі справи» з Генпрокуратурою «Голос України» писав багато разів і за минулої влади, і за теперішньої. Днями громадянська партія «Пора» звернулася до Святослава Піскуна зі своєю оцінкою ситуації. Вона назвала «абсурдом» і «неприпустимістю» відновлення кримінальної справи проти керівництва центру, який першим здійснив експансію вільного слова в пробуджену від летаргічного радянського сну Україну.

У зверненні наголошено: «за даними, які є в розпорядженні «Пори», директорові видавничо-поліграфічного центру «Такі справи» Олександру Данилову працівники прокуратури пропонували відкликати з міжнародного суду позов до держави України з вимогою компенсації збитків, яких зазнала ця фірма, погрожуючи відновленням кримінальної справи».

Нагадаю, за часів режиму Леоніда Кучми проти керівництва незалежного видавництва було порушено кримінальну справу. У 2002 році «Такі справи» чи не найактивніше друкували агітаційні матеріали тодішньої опозиції, зокрема Блоку Юлії Тимошенко, і тому цілком резонно звинувачення у «завданні величезних збитків державі» розглядалися як замовні. Якщо з подробицями, то конфлікт між «Такими справами» і державою почався після того, як 2002 року центр надрукував книжку про на той час опозиційного політика Юлію Тимошенко: ДПА України без рішення суду назвала «Такі справи» учасниками протиправних дій і звинуватила у відмиванні брудних грошей на суму понад 196 млн. грн. Пізніше суд визнав ці звинувачення такими, що не відповідають дійсності.

Водночас у липні цього року було відновлено кримінальну справу проти видавництва за статтею ухилення від сплати податків. Усе повернулося на круги своя.

Раніше у результаті переслідувань з боку влади керівник фірми О. Данилов став політемігрантом і виїхав до Литви, а його фірма зазнала серйозних матеріальних збитків. Нині «Такі справи» знову зачепилися за поріг переслідувань — уже в новій Україні, зазначає «Пора».

Не вдаючись до питання обґрунтованості позовів з боку «Таких справ» до нинішньої демократичної України, громадянська партія застерігає, що «спроби відновити кримінальні справи, ініційовані режимом Кучми з вочевидь політичними мотиваціями і підтекстом, є абсурдними і неприпустимими в демократичній Україні».

Тому «Пора» вимагає від пана Піскуна «визначитися, прокурором якої України він є — кучмівської чи демократичної, і забезпечити верховенство права та належний авторитет органів прокуратури демократичної держави».

«Пористи» також закликають Святослава Піскуна «перевірити інформацію про використання органів прокуратури в ручному режимі для здійснення тиску на керівництво видавничо-поліграфічного центру «Такі справи» через політично-замовні справи попереднього режиму, та, в разі її підтвердження, покарати винних відповідно до законодавства України».