Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Єхануров пропонує внести зміни до Закону України «Про податок на додану вартість» — про це йдеться у його листі, надісланому до Кабінету Міністрів
Запропоновані зміни стосуються нарахування ПДВ підприємствам житлово-комунальної галузі. Голова постійної комісії облради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування Віталій Кіряш зазначає, що забезпечення сталої роботи ЖКГ потребує звільнення від податку на додану вартість підприємств цієї галузі. Це, на переконання фахівців, дасть можливість органам місцевого самоврядування затверджувати тарифи на житлово-комунальні послуги для населення, враховуючи його платоспроможність, а також унеможливить застосування до підприємств галузі арештів майна та інших штрафних санкцій, за які передусім повинні розраховуватись саме споживачі послуг. Наприклад, за чинним законодавством, під час надання підприємством «Облводоканал», яке є виробником питної води в регіоні, послуг місцевим оптовим споживачам на суму 48,6 млн. грн. за 2004 рік, нараховано ПДВ у сумі 8,1 млн. Сума ж коштів, отриманих фактично за ці послуги, становить 21,6 млн (44,4 відсотка) від нарахованих сум податку. А для сплати залишку суми ПДВ, пояснив Віталій Кіряш, у підприємства немає джерела фінансування, що збільшує суму заборгованності перед бюджетом на 4,5 млн. грн. Крім того, за несвоєчасну сплату податків і зборів нараховується не тільки пеня, а й штрафні санкції у 50-відсотковому розмірі, що призводить до зростання податкового боргу та часом до арешту майна, власником якого є територіальна громада. Така ситуація триває останні п’ять років. Сума податкового боргу до бюджетів усіх рівнів підприємств галузі в області вже становить 165,6 млн. грн., у тому числі недоплата з ПДВ — 86,5 млн. грн.
Саме тому депутати облради дійшли висновку, що економічний стан підприємств ЖКГ погіршується внаслідок дії окремих законодавчих актів, які обгрунтовують збільшення суми кредиторскої заборгованості, насамперед з податків. Зокрема, після внесення змін до пункту 11.11 Закону України «Про податок на додану вартість» платники, що надають послуги тепло-, водопостачання та водовідведення фізичним особам, бюджетним установам, визначають базу оподаткування за касовим способом — тобто дату виконання податкових зобов’язань визначають як дату зарахування коштів на банківський рахунок платника. У такий спосіб сума нарахувань ПДВ на послуги, що надаються госпрозрахунковим підприємствам, визначається за фактом. При цьому недостатній рівень оплати житлово-комунальних послуг споживачами заважає розрахункам у повному обсязі та призводить до зростання недоїмки з платежів до держбюджету. А так призводить до додаткового податкового навантаження у вигляді пені та штрафних санкцій.
На думку авторів листа до уряду, внесення запропонованих змін допоможе поліпшити стан справ у житлово-комунальній галузі без збільшення тарифів за послуги.
 
Дніпропетровська область.