У першому півріччі економіка та соціальна сфера Кримської автономії успішно розвивалася. Про це йшлося на засіданні Ради міністрів за участю голів міст і районних державних адміністрацій.
Обсяги промислового виробництва порівняно з аналогічним періодом 2004 року зросли на 18 відсотків, виробництво сільгосппродукції збільшилося на 20, обсяги будівництва — на 12, роздрібний товарооборот — на 25 відсотків. А позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становить понад 63 млн. доларів. Середньомісячна зарплата за перші п’ять місяців цього року в Криму становила 631,48 грн. і збільшилася порівняно з аналогічним періодом минулого року на 30 відсотків.
Проте, як наголошувалося на засіданні уряду, ці показники не є підставою для самозаспокоєння. Серед проблемних моментів соціально-економічної сфери на засіданні названо велику питому вагу збиткових підприємств (за цим показником Крим посідає 27 місце в Україні), зростання податкового боргу підприємств до зведеного бюджету АРК (за півріччя сума боргу сягнула майже 250 млн. грн.) і високу заборгованість у заробітній платі. Серед збиткових і неприбуткових — велика кількість підприємств... курортно-рекреаційного комплексу, готельно-ресторанного бізнесу, сфери послуг. Звісно, через те, що вони уникають оподаткування, наголошувалося на засіданні. У зв’язку з цим уряд Криму вважає одним із своїх найважливіших завдань розробку та реалізацію ефективних заходів з детінізації економіки, повідомили «Голосові України» в прес-службі Ради міністрів АРК.
Резервам поповнення казни півострова було присвячено основну увагу і в ході обговорення питання «Про виконання зведеного бюджету Автономної Республіки Крим за І півріччя 2005 року». За цей період на території автономії мобілізовано 1478,9 млн. грн. доходів, з яких до зведеного бюджету АРК зараховано 969,3 млн. грн.
На засіданні обговорили і питання про вирівнювання тарифів на теплову енергію, що поставляється «Кримтеплокомуненерго». (Відповідну постанову Ради міністрів буде підготовлено найближчим часом.) А також підготовку до святкування в автономії 14-ї річниці незалежності України і Дня державного прапора.